Eurobarometru: Românii au cea mai mare încredere în Uniunea Europeană
- 74% dintre romani se declară optimiști în legătură cu viitorul Uniunii Europene (față de 56% media UE), cu 11% mai mulți în 2014 față de 2013, conform ultimului Eurobarometru publicat de Reprezentanța Comisiei Europene în România.
- 60% dintre romani au încredere în Uniunea Europeană, procent mult superior celui referitor la instituțiile naționale. 68% dintre români se simt cetățeni europeni (în creștere față de 56% în 2013) și jumătate din cei intervievați consideră că își cunosc drepturile de cetățeni europeni.
- Marea majoritate a românilor (74%) consideră că Uniunea Europeană se îndreaptă în direcția cea bună și 59% dintre ei au o imagine pozitivă asupra UE, ceea ce îi plasează pe locul al doilea după polonezi.
-
Românii apreciază pozitiv drepturile lor în calitate de cetățeni europeni, 84% dintre aceștia apreciind pozitiv dreptul de a lucra în orice stat membru al Uniunii Europene, un procent ce îi situează cu 10% peste media europeană.
-
În ceea ce privește problemele personale cu care se confruntă românii, cele mai importante sunt creșterea prețurilor/inflația (indicată de 38%), șomajul (17%) și situația financiară a gospodăriei (menționată de 23% dintre respondenții români).
-
Măsurarea percepției românilor cu privire la problemele europene relevă următorul top: situația economică – menționată de 29% din totalul respondenților, iar la egalitate, cu un procent de 17%, se situează șomajul și situația finanțelor publice din statele membre.
“Mă încurajează optimismul românilor atunci când vine vorba de viitorul Uniunii Europene și încrederea lor în Comisie și Parlamentul European“, a subliniat Angela Filote, șeful Reprezentanţei Comisiei Europene în România. “Comparativ cu datele culese în noiembrie 2013, este îmbucurător că tot mai mulți români se simt cetățeni europeni, își cunosc drepturile și se consideră bine informați în legătură cu politicile europene“, a adăugat Angela Filote la evenimentul de lansare a Raportului Eurobarometru.
Preocupări
Românii sunt preocupați, la nivel național, de șomaj și inflație, precum și de starea sistemului sanitar și de asistență socială, dar consideră că situația economiei europene este una bună (54%) și sprijină moneda unică (65%).
Sprijin pentru prioritățile UE
Romanii susțin, într-o mai mare măsură decât ceilalți europeni, atât cele șapte inițiative ale strategiei “Europa 2020” (procente cuprinse între 66% și 89%), cât și prioritățile Comisiei Juncker în materie de migrație (74%), energie (75%), securitate și apărare (78%). Politica de extindere a Uniunii Europene se bucură, în rândul românilor, de un sprijin de două ori mai ridicat decât media europeană (72% față de 39%).
Context
Toate aceste date şi multe altele sunt cuprinse în raportul naţional al ediţiei de toamnă 2014 a Eurobarometrului de Opinie Publică, realizat la cererea Comisiei Europene. Sondajul a avut în vedere, pentru analiză, datele culese în perioada 8 – 17 noiembrie 2014.
Sondajul a fost realizat la doar o săptămână de la începerea mandatului noii Comisii Europene și include întrebări referitoare la prioritățile politice prezentate de președintele Jean-Claude Juncker în data de 15 iulie 2014. De asemenea, colectarea datelor a fost făcută la puțin timp de la prezentarea de către Comisia Europeană a previziunilor economice de toamnă, ce arătau o creștere economică ușoară pe ansamblul celor 28 de state membre și o rată a șomajului în scădere față de 2013, precum și în contextul unui an electoral într-o serie de state membre, inclusiv România.