Priorități ale UE
Priorităţile politice ale Comisiei Europene sunt:
Să fim primul continent neutru din punctul de vedere climatic – cea mai mare provocare și oportunitate a epocii noastre. Vom elabora, pentru prima dată în istorie, un act legislativ european privind clima, al cărui obiectiv va fi atingerea neutralității climatice a UE până în 2050.
2. O economie în serviciul cetățenilor
Să promovăm echitatea și prosperitatea socială – cetățenii și întreprinderile din UE nu pot prospera decât dacă economia îi susține. Economia socială de piață a UE este unică. Ea le permite economiilor să se dezvolte și să reducă sărăcia și inegalitatea. Când Europa este stabilă, economia poate răspunde pe deplin nevoilor cetățenilor UE.
3. O Europă pregătită pentru era digitală
Să le punem la dispoziție cetățenilor o nouă generație de tehnologii – tehnologiile digitale conectează lumea în moduri neprevăzute, la o viteză fără precedent. Tehnologiile din domeniul datelor și al inteligenței artificiale pot duce la dezvoltarea unor soluții inteligente pentru numeroasele provocări societale actuale din sectoare cât se poate de diverse – de la sănătate la agricultură, de la securitate la producție. Dacă reușim să reducem barierele din calea învățării și să îmbunătățim accesul la educație de calitate, pregătim terenul pentru un nou Spațiu european al educației.
4. Promovarea modului nostru de viață european
Să ne protejăm cetățenii și valorile – O Europă care protejează trebuie să apere și justiția și valorile fundamentale ale UE. Amenințările la adresa statului de drept periclitează fundamentele juridice, politice și economice ale Uniunii noastre. Comisia va lansa un amplu mecanism european privind statul de drept, în cadrul căruia va raporta anual, în mod obiectiv, situația statului de drept în întreaga Uniune.
5. O Europă mai puternică pe plan internațional
Să ne consolidăm poziția de lider la nivel mondial – Comisia Europeană promovează multilateralismul și o ordine globală bazată pe norme, în cadrul căreia UE să joace un rol mai activ și să aibă o voce mai puternică. Pentru consolidarea rolului UE ca lider mondial, avem nevoie de o agendă comercială solidă, deschisă și echitabilă, care să facă Europa un loc atractiv pentru întreprinderi și să asigure, în același timp, cele mai înalte standarde în materie de protecție a climei, a mediului și a forței de muncă.
6. Un nou elan pentru democrația europeană
Să ne promovăm, protejăm și consolidăm democrația – rata-record de participare la alegerile europene din 2019 demonstrează vitalitatea democrației în Europa. Însă europenii trebuie să joace un rol mai important în procesul decizional și în stabilirea priorităților noastre. Vom organiza o conferință privind viitorul Europei și îi vom invita să spună ce cred ei că este important pentru UE.