Fotografii și Prezentări de la Dezbaterea ”Inițiative europene pentru sprijinirea tinerilor”

Dezbaterea ”Inițiative europene pentru sprijinirea tinerilor” a avut loc la Sala de lectură a Bibliotecii Centrului Universitar Nord Baia Mare (Str. Victoriei nr. 76), marți, 3 decembrie 2013. Evenimentul a fost organizat de Centrul Europe Direct Maramureș din cadrul Fundației CDIMM Maramureș, în colaborare cu Centrul de Documentare Europeană ”Nordica” Baia Mare din cadrul Centrului Universitar Nord Baia Mare, cu prilejul Anului European al Cetățenilor 2013 și alegerilor europarlamentare 2014.

Prezentări:

0_Bun venit _3 decembrie 2013
1_Garantia pentru tineri_RB
3_Erasmus plus _3 decembrie 2013
4_Eures 03 decembrie 2013
5_Rolul PE_3 decembrie 2013

Fotografii:


Dezbaterea a reunit peste 40 de studenți, reprezentanți ai Centrului Universitar Nord Baia Mare, cadre didactice din învățământul gimnazial și liceal, precum și reprezentanți ONG-uri.

În deschidere, Dl Radu Big, Directorul executiv al Fundației CDIMM Maramureș, a prezentat activitatea CDIMM  și a Centrului Europe Direct Maramureș, a cărui structură gazdă este Fundația CDIMM Maramureș. Dna Laura Varga, director al Bibliotecii Centrului Universitar Nord Baia Mare, a vorbit despre Centrul de Documentare Europeană ”Nordica”, găzduit de Bibliotecă, precum și despre beneficiile cooperării cu Centrul Europe Direct Maramureș, ca membri ai Rețelei Europe Direct.

După prezentarea Agendei dezbaterii de către Margareta Căpîlnean, coordonatorul Centrului Europe Direct Maramureș, Dl Radu Big a prezentat Garanția pentru tineri și Programele de finanțare de interes pentru participanți, care vor fi disponibile începând cu anul 2014.

Date concrete despre Programul Erasmus pentru studii și stagii de practică au fost prezentate de dna Ramona Demarcsek – coordonator Erasmus, Cenrul Universitar Nord Baia Mare.

Foarte interesante au fost  intervențiile a 4 studenți care au studiat sau au lucrat în străinătate prin programul Erasmus. Ei au împărtășit din experiențele trăite și au purtat un dialog cu colegii prezenți la dezbatere despre beneficiile și provocările implicării în Programul Erasmus. De asemenea, la eveniment a participat și un student Erasmus din Turcia, care studiază în prezent la Centrul Universitar Nord Baia Mare și care a povestit despre experiența sa de a fi student străin în România, integrarea în colectiv și modul de colaborare cu profesorii.

Dl Dan Onoriu, coordonator de proiecte ”Tineri în acțiune” la AIST Transilvania, a prezentat Serviciul European de Voluntariat și a transmis tinerilor invitația de a se înscrie în programe de voluntariat. Astfel de activități de voluntariat contribuie atât la dezvoltarea personală a participanților, cât și la cea profesională, așa încât tinerii să aibă un avantaj pe piața muncii, în găsirea unui loc de muncă adecvat.

În continuare, Dna Margareta Căpîlnean, coordonator al Centrului Europe Direct Maramureș a prezentat Programul Erasmus Plus, punând accent nu numai pe oportunitățile pentru învățământul superior, cât și pe informații utile pentru învățământul preuniversitar, dat fiind că la eveniment au participat și cadre didactice școlare.

Dna Alina Grebleș, consilier al Serviciului Eures din cadrul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Maramureș a discutat cu tinerii despre ce înseamnă și ce face Eures, precum și oportunități de a munci în Uniunea Europeană, prin Serviciul European de Ocupare Eures.

În încheierea dezbaterii, am purtat un dialog despre rolul Parlamentului European în luarea deciziilor la nivel european, dar și despre rolul și implicarea tinerilor în societate, așa încât generația tânără să nu fie cea care suportă costurile crizei. Scopul este de a conștientiza importanța alegerilor europarlamentare din 2014, pentru a ne exprima votul în cunoștință de cauză și de a decide cine ne va reprezenta în Parlamentul European, în următorii 5 ani.

Alte informații:

http://europedirect.cdimm.org/noutati/dezbatere-%E2%80%9Dini%C8%9Biative-europene-pentru-sprijinirea-tinerilor%E2%80%9D

http://europedirect.cdimm.org/alegerile-europarlamentare-2014/temele-campaniei

http://europedirect.cdimm.org/alegerile-europarlamentare-2014


  1. Nu există încă păreri pentru acest articol