Date cheie ale alegerilor 2019

 Pregătiri pentru alegerile europene: date – cheie

Activitatea celei de a 8-a legislaturi a Parlamentului European a luat sfârșit pe 18 aprilie 2019. În perioada 23-26 mai, cetățenii din toate state membre își vor alege, prin vot direct, deputații care vor forma noul Parlament.

Sfârșitul legislaturii

Pauza dintre legislaturi a început pe 19 aprilie. Negocierile în curs cu statele membre asupra propunerilor legislative au fost suspendate la finele lunii februarie. În cazurile unde nu s-a ajuns la un acord, Parlamentul a putut vota asupra poziției sale sau a încheiat prima lectură, urmând ca următorul Parlament să continue lucrările (citiți mai multe în secțiunea „Realizări”).

Retragerea Regatului Unit din UE

În urma acordului convenit pe 10 aprilie în cadrul summit-ului european special, retragerea Regatului Unit va avea loc cel târziu pe 31 octombrie. Acest lucru înseamnă că Regatul Unit are acum obligația legală de a participa la alegerile europene.

Pentru a intra în vigoare, acordul de retragere a Regatului Unit din Uniunea Europeană va necesita aprobarea Parlamentului European cu o majoritate simplă a voturilor exprimate (Articolul 50 alineatul (2) din Tratat). Puteți afla aici mai multe informații despre dezbaterile și rezoluțiile Parlamentului cu privire la Brexit.

Dezbaterea prezidențială „Eurovision”- alegerile europene 2019

Pe 15 mai la ora 21.00, Parlamentul European va găzdui dezbaterea candidaților cap de listă în sala plenară din Bruxelles. Dezbaterea va fi organizată și transmisă de către Eurovision – Uniunea Europeană de Radio și Televiziune. Jurnaliștii acreditați vor putea urmări dezbaterea în sala plenară și în săli special amenajate în acest scop. Mai multe detalii sunt disponibile în secțiunea candidaților „cap de listă”. Detalii sunt disponibile în comunicatul de informare pentru jurnaliști.

Zilele alegerilor in Bruxelles

Facilități media și audio-vizuale vor fi deschise pentru jurnaliștii acreditați pe parcursul săptămânii alegerilor și în ziua imediat următoare serii finale a alegerilor (23-27 mai). Duminică 26 mai, sala plenară va fi în mijlocul acțiunii pentru sondajele de opinie naționale, pentru rezultatele parțiale, cât și pentru declarații ale candidaților. O  acreditare specială va fi necesară pentru accesul în incinta Parlamentului European.

Următorul Parlament

Începând cu 27 mai, noii deputați aleși vor începe negocierile pentru a forma grupurile politice. Un număr de 25 de deputați provenind din cel puțin un sfert din statele membre este necesar pentru formarea unui grup politic. Gurpurile politice trebuie să îşi anunţe componenţa până pe 24 iunie.

Pe 2 iulie va începe a noua legislatură a Parlamentul, iar deputații se vor întâlni pentru sesiunea constitutivă din Strasbourg. Deputații își vor alege Președintele, cei 14 Vicepreședinți și 5 Chestori, și vor decide asupra numărului și componenței comisiilor parlamentare.

Următoarea Comisie

Statele membre vor numi un candidat pentru postul de Președinte al Comisiei Europene, în conformitate cu rezultatele alegerilor europene. Mai mult, Parlamentul trebuie să-și dea acordul asupra noului Președinte al Comisiei prin majoritate absolută a voturilor (jumătate plus unu din numărul total al deputaților). În cazul în care candidatul nu obține majoritatea necesară, statele membre trebuie să propună un alt candidat în termen de o lună (Consiliului European hotărând cu majoritate calificată). Mai multe informații.

Comisarii dessemnaţi, propuşi de statele membre, şi Preşedintele ales al Comisiei trebuie să obţină aprobarea Parlamentului înainte ca noua Comisie să îsi poată prelua mandatul la începutul lunii noiembrie (vezi infografic).