Ziua Centrelor Europe Direct, în Baia Mare: Momente deosebite, prin care am marcat împreună, Ziua Mondială a Educației

Centrul Europe Direct Maramureș și structura sa gazdă Fundația CDIMM Maramureș au organizat evenimentul integrat ”Ziua Centrelor Europe Direct, în Baia Mare”, pe 5 octombrie 2016, de Ziua Mondială a Educației, la Biblioteca Județeană ”Petre Dulfu” Baia Mare. Reţeaua Naţională a Centrelor de Informare Europe Direct a marcat Ziua Mondială a Educației prin evenimente dedicate, sub genericul Ziua Centrelor Europe Direct. Fiecare Centru Europe Direct din ţară s-a implicat în organizarea unor evenimente derulate în fiecare din comunităţile vizate de cele 31 de centre de informare.

Galeria fotohttp://europedirect.cdimm.org/ZiuaED/album/index.html 

De ”Ziua Centrelor Europe Direct, în Baia Mare”, noi, Centrul Europe Direct Maramureș, am pregătit momente speciale care au inclus expoziții de fotografie, festivitatea de premiere a Concursului foto, dialog pe tema migrației și vizionarea filmului documentar ”Orice chip poartă un nume”.

La invitația noastră au răspuns cadre didactice și elevi din Baia Mare și din alte localități maramureșene, reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Maramureș, exponenți ai presei locale, participanți la Concursul de fotografie ”Maramureș – mărturii ale trecutului și prezentului”, membri ai comunității românești din Slatina (Ucraina), precum și alți maramureșeni interesați în promovarea educației ca factor de dezvoltare personală și progres în comunitate.

Mulțumim pentru contribuția directă la reușita acestei inițiative, colaboratorilor noștri: Biblioteca Județeană ”Petre Dulfu” Baia Mare; dnelor inspector școlar Ligia Duruș și Amelia Bănică; dnei subcomisar Simona Chioran – director al Centrului Regional de Cazare și Proceduri pentru Solicitanții de Azil Șomcuta Mare; dnei director Corina Muntean, dnei prof. Anca Pascui și elevilor de la Liceul Teoretic ”Ioan Buteanu” Șomcuta Mare; elevilor Istvan Valentin Șipoș și Corina Feder de la Col. Național ”M. Eminescu” Baia Mare; dlui prof. Gelu Dragoș, elevilor și cadrelor didactice de la Școala Gimnazială Mireșu Mare; Asociația One World Romania la Școală; precum și reprezentanților presei locale de la Televiziunea TL+ Baia Mare; Blogul Moara lui Gelu, și cotidienelor: Informația Zilei, Graiul Maramureșului și Glasul Maramureșului.

De asemenea, mulțumim tuturor maramureșenilor și oaspeților din Ucraina care au răspuns invitației noastre: participanți la Concursul de fotografie ”Maramureș – mărturii ale trecutului și prezentului”; elevi implicați în Tabăra 2016 ”Fotografia, de la pasiune la carieră”; elevi și cadre didactice de la: Col. Ec. ”N. Titulescu” Baia Mare, Col. Tehnic ”C.N. Nenițescu” Baia Mare, Șc. Gimnazială Băsești, Col. Național ”M. Eminescu” Baia Mare, Col. Tehnic ”A. Vlaicu” Baia Mare, Șc. Profesională Fărcașa, Col. Național ”Gh. Șincai” Baia Mare, Col. Național ”V. Lucaciu” Baia Mare, Șc. Gimnazială ”G. Coșbuc” Baia Mare, Seminarul Teologic Liceal Ortodox Baia Mare, Șc. Gimn. ”O. Goga” Baia Mare, Lic. Teoretic ”E. Racoviță” Baia Mare; reprezentanți de la: CCI Maramureș, Asociația ASCRT ”G. Coșbuc” Solotvino (Ucraina), Școala medie generală de gradul I-III № 2. Solotvino (Ucraina).

Evenimentul a debutat cu vizitarea expozițiilor de fotografie ”Maramureș – mărturii ale trecutului și prezentului” și Tabăra 2016 ”Fotografia, de la pasiune la carieră”. În cadru festiv, fotografiile câștigătoare ale Concursului ”Maramureș – mărturii ale trecutului și prezentului” au fost premiate, câștigătorii fiind recompensați cu diplome și premii ca urmare a voturilor obținute pe Facebook, a voturilor acordate de publicul participant la Ziua Europei – 9 mai 2016, precum și cu premii speciale din partea organizatorilor.

Momentul surpriză a constat în Sceneta ”Turnul” interpretată de elevi din clasa a VIII-a A de la Școala Gimnazială Mireșu Mare, coordonați de dnii prof. Lucica Mogoș și Gelu Dragoș. Prin mesajele scenetei, tinerii actori pledează pentru educație și respect față profesori și munca lor dedicată zi de zi formării și dezvoltării multor generații de elevi.

Pentru că un aspect al educației îl constituie conștientizarea și însușirea valorilor umane precum solidaritatea, toleranța ori respectarea drepturilor omului, a doua parte a evenimentului a fost dedicată discuțiilor pe tema migrației, una dintre preocupările prioritare ale UE și la nivelul întregii Europe. Invitat special, dna subcomisar Simona Chioran, director al Centrului Regional de Cazare și Proceduri pentru Solicitanții de Azil Șomcuta Mare, a vorbit despre modul în care tinerii străini sunt integrați în procesul de învățământ românesc, dar și despre percepția și înțelegerea fenomenului migrațional la nivelul comunităților.

Un real exemplu de succes de conlucrare și integrare în comunitate l-a constituit dialogul cu tineri elevi români și străini de la Liceul Teoretic ”Ioan Buteanu” Șomcuta Mare. Sub îndrumarea profesoarei de limba română, dna Anca Pascui, tinerii șomcuteni au vorbit despre provocările și barierele culturale și lingvistice, despre sprijinul reciproc în depășirea acestora, dar și despre reușite și prietenia trainică care-i leagă. Elevii străini ne-au impresionat cât de bine știu limba română după doi ani de studiu la Liceul din Șomcuta, prin cunoștințele de literatură română și prin rezultatele la învățătură. Dna prof. Corina Muntean, director al Liceului ”Ioan Buteanu” Șomcuta Mare și dna prof. Anca Pascui au punctat câteva din acțiunile școlare și extrașcolare prin care tinerii străini sunt integrați în comunitate și prin care, totodată, sunt încurajate păstrarea identității culturale și respectul față de diversitate și drepturile omului.

Vizionarea filmului documentar ”Orice chip poartă un nume”, al regizorului suedez realizat Magnus Gertten, în 2015, a completat demersul educațional al acțiunii noastre. După o cercetare minuțioasă, regizorul Magnus Gertten a reușit să identifice într-un material filmat în 1945, câțiva  dintre supraviețuitori din lagăre de concentrare naziste care au sosit în portul Malmö, la bordul unor vapoare cu refugiați. Șaptezeci de ani mai târziu, în 2015, Magnus Gertten i-a invitat pe câțiva dintre supraviețuitori să vorbească despre bucuria, confuzia și nesiguranța asociate cu acel moment în care viețile lor au reînceput. Finalul filmului este tulburător, pentru că ne invită la înțelegere a situației refugiaților actuali, prin prezentarea unor scene actuale cu debarcarea în Europa a unor grupuri de refugiați sirieni, în care remarcăm momente similare cu cele din 1945, de bucurie, confuzie și nesiguranță…

Proiecția filmului documentar ”Orice chip poartă un nume” a fost posibilă cu sprijinul programului educațional ”One World Romania la Școală” derulat de Asociația One World Romania. Programul ”One World Romania la Școală” își propune să introducă filmul documentar și discuția despre drepturile omului și istoria recentă în liceele din România, prin activități destinate elevilor și profesorilor: http://scoala.oneworld.ro/ro/

One World Romania la Școală pentru profesori urmărește pregătirea și susținerea profesorilor care sunt interesați să integreze filme documentare în activitatea didactică conform curriculumului școlar, prin intermediul unor ateliere și materiale educaționale.

One World Romania la Școală pentru elevi are ca scop încurajarea și susținerea Cluburilor de film organizate de liceeni. Cluburile de film sunt mai mult decât proiecții regulate de documentare. După fiecare film, elevii au discuții cu invitați specializați pe subiectul documentarului sau participă la activități care ajută la înțelegerea problemelor sociale și la dezvoltarea spiritului civic.

 

 

 

 

 

 

  1. Nu există încă păreri pentru acest articol