Taxe de roaming: în străinătate la fel ca acasă

Parlamentul European dorește să se asigure că taxele de roaming vor fi eliminate de anul viitor așa cum s-a decis, în ciuda nesiguranței legate de felul în care acest lucru se poate realiza în mod corect atât pentru consumatori, cât și pentru companii. Raportoarea Pilar De Castillo a răspuns la întrebări primite de la fanii Parlamentului pe Facebook. 

roaming_2016_timeline_final_v4

Comisia a publicat propuneri de reguli pentru împiedicarea abuzurilor la adresa sistemului în momentul în care taxele de roaming vor fi eliminate, în iunie 2017. Luni, 26 septembrie, comisia pentru industrie a găzduit un schimb de opinii pe această temă.

Așa cum a explicat doamna de Castillo, nu vor exista limite la roaming. „Nu vor fi diferențe între folosirea serviciilor din contract în țară și în străinătate, atunci când oamenii călătoresc pentru afaceri sau vacanță”, a explicat raportoarea.

Însă, pentru a preveni abuzarea sistemului și pentru a proteja operatorii, sunt necesare anumite clauze. Roamingul va fi gratuit atâta vreme cât contractul este semnat în țara de rezidență sau într-o țară cu care persoana are o legătură stabilă (în care lucrează sau studiază). De exemplu, cineva care locuiește în Franța, nu poate cumpăra un card SIM în Letonia dacă nu locuiește sau studiază acolo.

Garanții solide pentru operatori

1) Garanții împotriva abuzurilor pe motiv de reședință sau legături permanente cu o altă țară din UE

Serviciile de roaming sunt destinate persoanelor care călătoresc. Noul proiect legislativ le permite operatorilor să verifice modalitățile de utilizare a acestor servicii, pentru a evita eventualele abuzuri comise împotriva mecanismului tarifelor similare cu cele naționale („roam like at home”). Pe lista neexhaustivă a criteriilor se pot menționa următoarele:

  • trafic intern nesemnificativ în comparație cu traficul de roaming;
  • perioadă lungă de inactivitate a unei cartele SIM, asociată unei utilizări cu preponderență sau în exclusivitate în roaming;
  • abonare și utilizare ulterioară a mai multor cartele SIM de către același client în roaming.

În astfel de cazuri, operatorii vor trebui să-i avertizeze pe utilizatori. Numai dacă aceste condiții sunt îndeplinite, operatorii vor putea să aplice mici suprataxe (Comisia a propus un maxim de 0,04 €/min per apel, 0,01 €/SMS și 0,0085 €/MB). În cazul în care apar neînțelegeri, operatorul trebuie să introducă proceduri pentru depunerea reclamațiilor. În cazul în care dezacordul persistă, clientul poate depune o reclamație la autoritatea națională de reglementare, care va soluționa cazul.

Abuzurile ar putea fi legate, de asemenea, de cumpărarea și revânzarea în masă a cartelelor SIM pentru uz permanent în afara țării operatorului emitent. În astfel de cazuri, operatorul va putea să ia de urgență măsuri proporționale, informând totodată autoritatea națională de reglementare.

2) Garanții în cazul unor împrejurări excepționale pe piețele naționale

În cazul unor creșteri de prețuri pe o anumită piață sau al altor efecte negative pentru clienții interni, operatorii pot ieși de sub incidența dispoziției privind tarifele similare celor naționale, aplicând temporar, dacă acest lucru este permis de autoritățile naționale de reglementare, aceleași mici suprataxe (Comisia a propus un maxim de 0,04 €/min per apel, 0,01 €/SMS și 0,0085 €/MB). Operatorii vor fi obligați să furnizeze justificări pentru a demonstra că măsura privind tarifele similare celor naționale le punea în pericol sistemul național de tarifare.

Context

Timp de un deceniu, Comisia a depus eforturi pentru a reduce suprataxele pe care operatorii de telecomunicații le impuneau clienților de fiecare dată când aceștia traversau o frontieră și aveau nevoie să-și utilizeze dispozitivul mobil, fie că se aflau în vacanță sau în deplasări de serviciu. Începând din 2007, tarifele de roaming au scăzut cu peste 90 %. În 2015, pe baza unei propuneri a Comisiei Europene, Parlamentul European și Consiliul au convenit asupra eliminării tarifelor de roaming pentru cetățenii care călătoresc periodic în UE. Taxarea serviciilor de roaming la tarifele de pe piețele naționale („roam like at home”), indiferent de destinația călătoriei în UE, va deveni o realitate pentru toți cetățenii europeni până în iunie 2017.

Ce urmează

Textul noii propuneri a Comisiei a fost trimis Parlamentului European, Comitetului pentru Comunicații (COCOM) și Oficiului Organismului Autorităților Europene de Reglementare în Domeniul Comunicațiilor Electronice (BEREC). Comisia trebuie să adopte legea finală până pe 15 decembrie 2016 pentru ca taxele de roaming să fie eliminate de la 15 iunie 2017.

  1. Nu există încă păreri pentru acest articol