September 30th, 2016
FAQs on Copyright (Întrebări frecvente privind Copyright-ul) este o secțiune nouă pe website-ul Oficiului Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală (EU Intellectual Property Office – EUIPO). În secțiunea de întrebări frecvente găsiți răspunsuri la 15 din cele mai des întâlnite întrebări ale consumatorilor europeni privind drepturile de autor în mediul on-line.
Întrebările au fost compilate de reprezentanții intereselor consumatorilor. Experții naționali în domeniul drepturilor de autor din cele 28 de state membre ale UE au oferit răspunsuri conform propriei jurisdicții. Observatorul European coordonează aceste activități în cadrul grupurilor de lucru.
1. Ce înseamnă dreptul de autor și drepturile conexe, ce protejează acestea și sunt ele la fel peste tot în lume?
2. Cine deține drepturi de autor și cum ajută drepturile de autor creatorii, titularii de drepturi, consumatorii, societatea, economia și cultura ca întreg?
3. Beneficiez automat de protecția prin dreptul de autor dacă, de exemplu, fac o fotografie cu telefonul meu sau trebuie să îmi înregistrez opera pentru a beneficia de protecție?
4. Ce presupune încălcarea drepturilor de autor? Pot avea problem din cauza încălcării drepturilor de autor? Și dacă nu știam că încalc drepturile de autor?
5. În ce condiții pot folosi o operă protejată prin drepturi de autor creată de altcineva? Mi s-a spus că utilizarea operelor create de alții este doar un citat și este astfel mereu permisă.
6. Am voie să folosesc muzică protejată prin drepturi de autor ca fundal pentru un film de familie pe care l-am făcut și pe care aș vrea să îl încarc pe o platformă video?
7. Am voie să dau o copie a unei opere protejate prin dreptul de autor unui membru al familiei sau unui prieten?
8. Am voie să descarc o operă protejată prin dreptul de autor de pe Internet și contează ce tehnologie este utilizată sau dacă descarc doar părți ale operei?
9. Am încercat să copiez un film de pe un DVD pe calculatorul meu, dar nu am reușit datorită a ceva numit „măsuri tehnice de protecție”. Ce sunt acestea și am voie să le ocolesc pentru a face copii private?
10. Ce sunt remunerațiile compensatorii?
11. Încalc drepturile de autor dacă urmăresc un film prin streaming în loc să îl descarc de pe Internet?
12. În cazul în care opere protejate prin drepturi de autor sunt în mod automat incluse în post-urile mele de către platformele de socializare, este asta o încălcare a drepturilor de autor și pot fi eu tras la răspundere pentru aceasta? Dar dacă includ o legătură (link) către acestea sau le încorporez (embed) în site-ul sau blog-ul meu?
13. Atunci când creez o operă și o încarc (upload) online, termenii și condițiile din multe site-uri îmi cer să transfer site-ului drepturile mele de autor. Înseamnă asta că îmi pierd toate acele drepturi asupra operei pentru viitor?
14. Avatarul meu este inspirat din actorul meu preferat de cinema, din personajul meu preferat de desene animate sau de clubul meu sportiv preferat. Pot avea probleme cu încălcarea drepturilor de autor sau a altor prevederi legale din cauza asta?
15. De unde știu dacă o operă este oferită legal sau nu online?