Securitatea cibernetică: Topul amenințărilor cibernetice în 2014
Ai fost vreodată victimă a amenințărilor cibernetice? Ai fost vizitat de un cal troian sau botnet? Peste un milion de oameni sunt afectați de criminalitatea cibernetică în fiecare zi. Criminalitatea cibernetică a devenit o industrie. În economia globală există o pierdere estimativă de peste 400 de miliarde de dolari pe an. Graficul informativ arată și explică topul amenințărilor cibernetice în 2014.
Luni (7/12), Parlamentul European a ajuns la un acord informal cu Consiliul cu privire la primele directive cibernetice din UE. Directivele, numite „Informațiile de rețea și securitate” (IRS), au ca scop armonizarea legislației privind securitatea cibernetică în toată Europa și îmbunătățirea cooperării dintre statele membre în incidentele legate de securitatea cibernetică.
Mediul nostru digital se mărește bazându-se pe rețelele electronice și sistemele informaționale. În paralel, frauda online a crescut. Furtul de identitate, site-urile bancare false, spionajul industrial sunt din ce în ce mai răspândite. Amenințările sunt numeroase și țintesc persoane fizice, juridice, întreprinderi și autorități publice.
Potrivit unui sondaj realizat de Eurobarometru, publicat în 2015, cetățenii UE sunt îngrijorați cu privire la securitatea cibernetică: 89% din totalul utilizatorilor de internet evită divulgarea informațiilor personale online. 85% sunt de acord că riscul de a deveni o victimă a criminalității informatice este în creștere.
Există mai mult de 150.000 de viruși și alte coduri malițioase în circulație, zilnic.
Graficul informativ pune în lumină diferite tipuri de amenințări cibernetice.