Primul discurs ”Starea Uniunii” susţinut de Juncker în Parlamentul European
Preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker va susţine primul său discurs “State of the Union”/”Starea Uniunii” în plenul Parlamentului European din Strasbourg miercuri, 9 septembrie, la ora locală 9.00 (ora 10.00 a.m. în România). Evaluarea situației actuale şi propunerile pentru viitor vor fi urmate de către o dezbatere cu deputaţii, care vor prezenta propriile analize şi propuneri. De asemenea ei își vor exprima așteptările față de Programul de lucru pe 2016 al Comisiei. Criza migraţiei şi Schengen, Grecia şi Zona Euro vor fi foarte probabil printre subiectele discutate.
Website dedicat evenimentului: http://www.soteu.eu/
Deputaţii se aşteaptă ca preşedintele Juncker, ales anul trecut de către Parlamentul European în urma rezultatelor alegerilor, să prezinte un sumar al realizărilor până în prezent, un plan care să cuprindă inițiativele viitoare ale Comisiei şi, de asemenea, o viziune pe termen lung asupra Uniunii Europene. Este foarte probabil ca dezbaterea să se concentreze pe subiecte precum criza migraţiei şi Schengen, Grecia şi Zona Euro, creșterea economică şi ocuparea forței de muncă în UE.
Dezbaterea va începe la ora locală 9.00 (ora 10.00 în România) cu discursul “Starea Uniunii” al lui Jean-Claude Juncker, după care vor avea loc intervențiile din partea liderilor şi membrilor grupurilor politice. În final, preşedintele Comisiei Europene vă răspunde întrebărilor şi intervențiilor deputaților. Un website dedicat (www.soteu.eu ), cu informaţii şi linkuri utile, inclusiv webstreaming şi un Twitter dashboard (#SOTEU ), va fi lansat luni, 7 septembrie.
Dezbaterea “Starea Uniunii” e o componentă importantă a funcției Parlamentului de supraveghere democratică a activității Comisiei. Preşedintele Comisiei susţine acest tip de discurs, care cuprinde evoluțiile la nivel politic în UE şi planuri pentru următorii ani, încă din 2010. Dar, anul acesta, discursul va fi susţinut în premieră de un preşedinte al Comisiei Europene cu adevărat ales, nu doar aprobat de către Parlamentul European.
Notă pentru editori
În calitate de candidat al partidului care a câștigat cel mai mare număr de locuri la Alegerile europene din 22-25 Mai 2014, pe data de 15 iulie 2014 Jean-Claude Juncker a fost ales de către Parlamentul European, prin vot secret, Preşedinte al noii Comisii Europene care urma să îşi înceapă activitatea pe data de 1 noiembrie 2014, pentru un mandat de 5 ani.
În 2014, Consiliul European a propus în premieră Parlamentului European un candidat pentru funcţia de Preşedinte al Comisiei Europene (“Spitzenkandidat”) “luând în considerare alegerile pentru Parlamentul European şi după ce au avut loc consultările necesare”.
În 2014, candidații pentru funcţia de Preşedinte al Comisiei Europene au fost pentru prima dată nominalizați înaintea alegerilor, având astfel posibilitatea să prezinte programe electorale şi să desfășoare o campanie.
Primul discurs “Starea Uniunii” a fost susţinut în Parlamentul European de către José Manuel Barroso pe 7 septembrie 2010.
Website dedicat activ din 7 septembrie 2015: http://www.soteu.eu/