Estonia adoptă moneda euro
Începând de la 1 ianuarie 2011, cetăţenii estonieni vor utiliza moneda euro.
Printre ultimele state membre care au aderat la zona euro se numără Slovenia (2007), Cipru (2008), Malta (2008) şi Slovacia (2009).
Se aşteaptă ca trecerea de la coroana estoniană la moneda euro să se desfăşoare în condiţii optime, datorită unei planificării timpurii şi a unei bune campanii de informare.
Recent, au fost lansate campanii publicitare privind rata de conversie coroană-euro pentru ca, atunci când merg la cumpărături, cetăţenii estonieni să ştie cât cheltuie şi să nu fie înşelaţi de comercianţii necinstiţi.
În noiembrie, estonienii au primit în cutia de poştă pliante cu informaţii practice şi două carduri de referinţă identice (acestea prezintă, pe o parte, un tabel cu ratele de conversie coroană-euro, iar pe cealaltă parte elementele de siguranţă ale bancnotelor euro).
Începând de la 1 decembrie, băncile distribuie pachete de prezentare a monedei euro pentru ca publicul să aibă un prim contact cu noua monedă.
Încă din luna august a acestui an, comercianţii, instituţiile financiare şi autorităţile locale au fost invitate să semneze un acord privind practicarea de preţuri corecte, prin care se angajează să nu majoreze preţurile odată cu trecerea la moneda euro, fără un motiv bine întemeiat.
Timp de două săptămâni după trecerea la moneda euro, coroana estoniană şi moneda euro vor circula în paralel, după care euro va deveni singurul mijloc legal de plată. Pentru a veni în sprijinul consumatorilor, în perioada 1 iulie 2010-20 iunie 2011, comercianţii afişează preţurile în ambele monede.
Oficiul de protecţie a consumatorilor din Estonia va monitoriza întreprinderile şi preţurile şi, dacă va fi cazul, va publica informaţii despre eventuale cazuri de abatere de la norme.
Estonia a aderat la UE în 2004 şi a aplicat o reformă economică solidă, motiv pentru care a fost supranumită “Tigrul baltic”. Economia Estoniei este foarte flexibilă şi, cu toate că a fost afectată de criza economică, şi-a demonstrat capacitatea de a funcţiona şi de a se adapta menţinând o rată de schimb fixă timp de aproape două decenii.
Însă pentru Estonia drumul nu se opreşte aici. După ce va deveni cel de-al 17-lea membru al zonei euro, Estonia va fi nevoită să continue aplicarea de politici privind gestionarea datoriei şi a deficitului public care să favorizeze creşterea economică, crearea de locuri de muncă şi menţinerea unei rate a inflaţiei stabile.