Tallinn şi Turku – capitale culturale europene în 2011

Două oraşe portuare, cu o istorie bogată, sunt gata să îşi celebreze patrimoniul cultural alături de vizitatori din lumea întreagă.Oraşele Tallinn (Estonia) şi Turku (Finlanda) preiau ştafeta de la Essen (Germania), Pécs (Ungaria) şi Istanbul (Turcia) pentru a deveni capitale culturale europene. În acest scop, au pregătit o serie de evenimente culturale care ar putea atrage milioane de vizitatori pe durata întregului an.

Aflat deja la cea de-a 26-a ediţie, programul privind desemnarea capitalei culturale reprezintă una dintre cele mai importante iniţiative europene. Oraşele candidate la titlu trebuie să elaboreze un program anual de evenimente culturale care să reflecte identitatea lor europeană şi să-i implice direct pe cetăţeni. De asemenea, trebuie să planifice investiţii publice pe scară largă. Fiecare oraş câştigător primeşte fonduri europene în valoare de 1,5 milioane de euro.

Tallinn şi-a propus să devină un oraş mai creativ şi mai orientat către cultură, punând accent pe patrimoniul său medieval şi pe trecutul său maritim. De-a lungul anului 2011, vor fi lansate proiecte de construcţii, cum ar fi reabilitarea centrelor culturale. Printre activităţile programate se numără “Zilele maritime ale oraşului Tallinn”, cel mai mare eveniment gratuit pentru familiile din Estonia şi un concert rock pentru a marca independenţa ţării.

Programul oraşului Turku, situat pe coasta de sud-vest a Finlandei, pune accent pe importanţa culturii pentru bunăstare şi mediu. În acest oraş vor fi lansate proiecte privind crearea unor programe cu conţinut cultural menite să amelioreze bunăstarea în şcoli şi în căminele pentru bătrâni. În cadrul altor evenimente, se va aborda caracterul maritim al oraşului şi se vor explora aspecte legate de conştiinţă, identitate şi diversitate.

În cursul anului 2011, cele două capitale culturale europene vor realiza şi o serie de proiecte comune, valorificând astfel proximitatea geografică şi afinităţile etnice. Aceste proiecte vor atrage atenţia în special asupra problemelor legate de poluarea Mării Baltice.

Tallinn a dat startul festivităţilor în cadrul unei spectacol fastuos din care nu au lipsit focurile de artificii şi un concert nocturn. La Turku, ceremonia de deschidere va avea loc la data de 15 ianuarie, fiind urmată de trei zile de evenimente şi activităţi, inclusiv un amplu spectacol în aer liber, pe malul râului Aura.

Mai multe despre capitalele culturale europene:
http://ec.europa.eu/culture/our-programmes-and-actions/doc413_en.htm

  1. Nu există încă păreri pentru acest articol