Consultare publică privind protecția indicațiilor geografice pentru produsele neagricole

Comisia Europeană a lansat o consultare pe marginea cărții verzi privind o posibilă extindere a protecției indicațiilor geografice asupra produselor neagricole.

Toate părțile interesate – de la consumatori la producători și de la distribuitori la autoritățile locale – sunt invitate să își transmită observațiile și sugestiile până la 28 octombrie 2014. Comisia va publica rezultatele consultării și va ține seama de acestea când va analiza dacă se impun măsuri suplimentare la nivelul UE.

O indicație geografică servește la identificarea unui produs originar dintr-o țară, regiune sau localitate în cazurile în care o calitate, o reputație sau alte caracteristici ale produsului sunt legate de originea sa geografică, cum ar fi vinul de Bordeaux, sticla de Murano sau șunca de Parma.

Produsele agricole (brânzeturi, vinuri, produse din carne, fructe și legume) cu o anumită origine geografică care au anumite calități sau care sunt realizate după metode tradiționale pot beneficia de protecția indicației geografice la nivelul UE (parmezanul, de exemplu). Cu toate acestea, produsele neagricole (cum ar fi ceramica, marmura, tacâmurile, articolele de încălțăminte, tapiseriile, instrumentele muzicale) nu beneficiază în prezent de o protecție unitară a indicației geografice la nivelul UE dincolo de prevederile naționale.

Cartea verde este alcătuită din două părți. Prima parte conține întrebări despre modalitățile actuale de protecție prevăzute la nivel național și la nivelul UE și despre eventualele beneficii economice, sociale și culturale care ar putea fi obținute prin îmbunătățirea protecției indicațiilor geografice în UE. A doua parte conține întrebări mai degrabă tehnice, prin care se dorește a se afla ce cred părțile interesate despre opțiunile posibile de protecție a indicațiilor geografice la nivelul UE în cazul produselor neagricole. Printre obiectivele posibile ale oricărei noi măsuri se numără îndeplinirea cerințelor minime de protecție a indicațiilor geografice, stabilite în Acordul privind aspectele comerciale aledrepturilor de proprietate intelectuală, dar și furnizarea unor criterii suplimentare de protecție, precum cele incluse în legislația UE privind indicațiile geografice agricole.

O protecție a indicațiilor geografice unitară la nivelul UE există în prezent în cazul vinurilor, al băuturilor spirtoase, al vinurilor aromatizate și al produselor agricole și alimentare. Pentru produsele neagricole însă nu există deocamdată nici armonizare, nici o protecție unitară a indicațiilor geografice la nivelul UE. În cazul produselor neagricole se aplică instrumente juridice naționale, ceea ce înseamnă că nivelurile de protecție juridică variază de la un stat la altul în Europa. Dacă doresc să protejeze o anumită indicație geografică în UE pentru produsele lor neagricole, producătorii trebuie să depună o cerere de protecție în fiecare stat membru în care este disponibilă indicația geografică respectivă, ceea ce nu este eficace în piața unică a UE, sau să introducă acțiuni în instanță în cazul abuzurilor.

Pagini Utile

  1. Nu există încă păreri pentru acest articol