Jean-Claude Juncker – noul Președinte al Comisiei Europene

Jean-Claude Juncker a fost ales Președinte al Comisiei Europene cu o majoritate largă de 422 de voturi în cadrul sesiunii plenare a Parlamentului European. După ce a fost propus de Consiliul European din 27 iunie 2014 drept candidat la funcția de Președinte al Comisiei, Jean-Claude Juncker avea nevoie de o majoritate de 376 de voturi în Parlamentul European. Într-un discurs susținut înainte de vot, dl Juncker și-a prezentat orientările politice pentru viitoarea Comisie Europeană, cuprinse într-un document intitulat „Un nou început pentru Europa: agenda mea pentru locuri de muncă, creștere, echitate și schimbări democratice”. Alegerea lui Jean-Claude Juncker s-a bazat pe aceste orientări.

Jean-Claude Juncker își va prelua mandatul de cinci ani la data de 1 noiembrie 2014. Numărul minim de voturi necesare a fost 376 (jumătate + 1 dintre voturile celor 751 membri ai PE).

În urma alegerii președintelui, Parlamentul European va alege comisarii europeni la începutul toamnei. Pentru a-și putea prelua mandatul, Comisia va trebui să fie aprobată ca întreg de Parlamentul European într-un vot în plen.

  1. Nu există încă păreri pentru acest articol