Ziua europeană a siguranței rutiere (ediția a IV-a): Pentru o implicare sporită a tinerilor în domeniul siguranței rutiere
Cea de-a IV-a ediție a Zilei europene a siguranței rutiere a fost organizată pe 25 iulie 2012, în comun de Comisia Europeană și președinția cipriotă a UE. Ziua europeană a siguranței rutiere din acest an a fost dedicată tinerilor şi în plus, a vizat atât sensibilizarea factorilor de decizie și a opiniei publice cu privire la provocările legate de siguranța rutieră, cât și modificarea comportamentului participanților la trafic pentru ca mobilitatea să fie sigură și accesibilă tuturor.
Accidentele rutiere sunt încă principala cauză de deces și de invaliditate pentru tineri, atât în lume, cât și în Europa. 19% dintre accidentele rutiere mortale care s-au produs în UE în 2010 au afectat tineri cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani (deși această grupă de vârstă cuprinde doar 10% din populația totală). Acest lucru înseamnă că riscul de a muri în accidente de circulație este de aproape două ori mai ridicat în cazul tinerilor cu vârste de 18-25 de ani. De aceea, Comisia Europeană a dedicat tinerilor cea de-a IV-a ediție a Zilei europene a siguranței rutiere.
Printre victimele accidentelor rutiere mortale se numără prea mulți tineri cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani. În 2010:
- 31 000 de decese în accidente rutiere au implicat tineri de 18-25 de ani – 80 % au fost băieți, iar 20 % au fost fete.
- În 40 % dintre accidentele mortale au fost implicați conducători auto tineri.
- 25 % dintre conducătorii auto decedați în accidente rutiere sunt tineri – 81 % băieți și 19 % fete.
- Accidentele rutiere mortale implicând tineri în funcție pe mijlocul de transport: 66 % autoturisme, 20 % vehicule motorizate pe două roți, 2 % pietoni, 8 % vehicule acționate prin pedalare, 4 % altele (vehicule grele pentru transportul de mărfuri, autobuze…)
În țara gazdă a celei de-a IV-a ediții a Zilei europene a siguranței rutiere, cifrele sunt și mai alarmante. În Cipru, această grupă de vârstă a reprezentat 23 % din totalul deceselor în accidente rutiere. Mai multe date privind accidentele rutiere în funcție de țară și de categoriile de vârstă se găsesc în baza de date CARE a Comisiei Europene.
Accidentele rutiere mortale în rândul tinerilor nu sunt inevitabile. Numărul deceselor în accidente rutiere în cazul grupei de vârstă 18-25 a scăzut cu 49% în perioada 2001-2010, mai mult decât scăderea generală (43%). Tinerii conducătorii auto sunt deosebit de vulnerabili, dar, cu toate acestea, numărul deceselor în accidente rutiere a scăzut și în cazul acestui grup, cu 55% în aceeași perioadă.
Pentru a se atinge obiectivul ambițios de reducere la jumătate a numărului deceselor rutiere în Europa până în 2020, tinerii trebuie să fie implicați activ. Tinerii europeni trebuie să fie încurajați să contribuie la siguranța rutieră, de exemplu prin împărtășirea propriilor idei cu privire la noile căi de urmat.
A se vedea, de asemenea, Planul de acțiune pentru siguranța rutieră al UE pentru perioada 2011-2020 , care cuprinde aspecte precum calitatea formării pentru obținerea permisului de conducere de către tinerii șoferi începători și campaniile de sensibilizare care vizează tinerii.
Mai multe informații: http://ec.europa.eu/romania/news/25072012_siguranta_rutiera_ro.htm