Veste bună pentru consumatori: adoptarea regulamentului privind informarea referitoare la produsele alimentare
Acordul, adoptat recent de Parlamentul European, va conferi consumatorilor mai multă autonomie introducând, printre altele:
– O dimensiune minimă a caracterelor pentru informaţiile obligatorii, astfel încât consumatorii să le poată citi mai uşor – Informaţii nutriţionale obligatorii care să ajute consumatorii să identifice produsele alimentare care îndeplinesc preferinţele sau necesităţile lor personale în materie de alimentaţie
– Informaţii obligatorii privind alergenii în cazul produselor alimentare preambalate, al celor care nu sunt preambalate şi al celor vândute în restaurante, pentru a ajuta consumatorii să-şi protejeze mai bine sănătatea
– Etichetare obligatorie privind ţara de origine pentru carnea de porc, de oaie, de capră şi de pasăre. Crearea unui cadru pentru indicaţiile voluntare privind originea va contribui la prevenirea riscului de a induce în eroare consumatorii şi va asigura existenţa unor condiţii de concurenţă echitabile pentru întreprinderi.
Comisarul pentru sănătate şi consumatori, John Dalli, a declarat următoarele:
”Bineînţeles, decizia de astăzi este rezultatul unui compromis. Prin urmare, observ cu regret că, în unele domenii-cheie pe care le tratează, regulamentul nu a mers atât de departe cât am fi dorit. De exemplu, propunerea iniţială formulată de Comisie în legătură cu plasarea informaţiilor nutriţionale pe partea din faţă a ambalajului nu a fost acceptată. Cadrul privind includerea voluntară a informaţiilor nutriţionale pe partea din faţă a ambalajului reprezintă totuşi un pas în direcţia cea bună. Regret, de asemenea, faptul că băuturile alcoolice sunt deocamdată scutite de obligaţia de a indica pe etichete ingredientele şi informaţiile nutriţionale. Voi face eforturi pentru a mă asigura că se va atinge echilibrul ideal atunci când vom reexamina acest aspect, în viitorul apropiat.”
Mai multe informații:
http://ec.europa.eu/romania/news/0607_declaratie_john_dalli_ro.htm