Tabăra de creație de la Cluj-Napoca – exemplu de parteneriat regional Europe Direct

35 de tineri din județele Cluj, Maramureș și Bistrița au participat la Tabăra de creație de la Cluj-Napoca, organizată în perioada 1-5 iulie 2012, de Centrul Europe Direct Transilvania de Nord, în parteneriat cu Centrul Europe Direct Maramureș și Centrul Europe Direct Bistrița.
Tabăra de creație 2012 este a IV-a ediție a evenimentelor desfășurate în parteneriat de cele 3 centre Europe Direct din regiunea de Nord-Vest, în cei 5 ani de activitate din cadrul Rețelei Europe Direct România.

Scopul activităților Europe Direct organizate de cele 3 centre pe plan regional a fost de a contribui la dezvoltarea profesională și personală a elevilor din cele 3 județe și de a prilejui schimburi de experiență și crearea de parteneriate, așa încât tinerii să fie pregătiți pentru a face față provocărilor de pe piața muncii la nivel european.

Programul Taberei de creație 2012 a inclus activități teoretice și practice desfășurate în cadrul a 2 ateliere organizate în paralel: sculptură și social media. Tinerii au optat pentru unul dintre domenii ținând cont de abilitățile personale sau de dorința de descoperire de noi valențe vocaționale. Tematica celor 2 ateliere a fost comună: materializarea conceptului de Parc Științific și Tehnologic prin sculptură, respectiv prin mijloace IT.

Sub îndrumarea sculptorului Cornel Toșa, tinerii din cadrul modulului de sculptură au transformat pietrele de Viștea pregătite de gazde, în forme îndrăznețe, fiind rodul  unor ore fierbinți de efort, concentrare, creativitate și elan tineresc. Denumiri date sculpturilor: ”Esențe”, ”Început”, ”Îngemănare”, ”Forme din miracol”, etc. denotă profunzimea, seriozitatea și implicarea micilor sculptori.

Atelierul Social Media s-a desfășurat sub îndrumarea lectorului Dana Popa și a reunit tinerii pasionați de IT care au pregătit împreună Pagina de Facebook și Blogul Taberei de creație în domeniul științific și tehnologic. În articolele, interviurile și fotografiile prin care și-au exersat aptitudinile de mici jurnaliști, tinerii specialiști în Social Media au ilustrat munca și ideile colegilor de la sculptură și de asemenea, au pus bazele virtuale ale unui Parc Științific și Tehnologic.

Pe lângă activitățile de formare, tinerii au fost implicați și în acțiuni recreative, prin vizitele la Cioplitoria Viștea, Muzeul Etnografic și Balul mascat organizat în ultima dintre cele 4 zile de derulare a taberei.

Participarea tinerilor a fost gratuită. Fiecare centru a suportat pentru grupul propriu cheltuielile de cazare, masă și transport, iar gazdele din Cluj au suportat în plus, cheltuielile organizatorice ale atelierelor de lucru și pentru seara festivă.

Cei 10 tineri din Baia Mare care au participat la tabără sub îndrumarea Centrului Europe Direct Maramureș au fost selectați pentru implicarea în activitățile europene și de voluntariat derulate de centru în ultimii 2 ani. De asemenea, din partea Primăriei Baia Mare a fost invitat să participe Onoriu Dan – coordonatorul Consiliului Local al Tinerilor Baia Mare, împreună cu care Centrul Europe Direct Maramureș a colaborat pe parcursul celor 5 ani de activitate Europe Direct.

  1. Sonia Petrețchi / Liceul de Artă Baia Mare și voluntar al Centrului Europe Direct Maramureș
  2. Dalina Mihai / Liceul de Artă Baia Mare și voluntar al Centrului Europe Direct Maramureș
  3. Anamaria Polgar / Liceul de Artă Baia Mare și voluntar al Centrului Europe Direct Maramureș
  4. Paul Săsăran / Liceul de Artă Baia Mare
  5. Oana Bejan / Colegiul Național ”M. Eminescu” Baia Mare, Consiliul Local al Tinerilor Baia Mare și voluntar al Centrului Europe Direct Maramureș
  6. Denisa Butean / Colegiul Național ”M. Eminescu” Baia Mare, Consiliul Local al Tinerilor Baia Mare și voluntar al Centrului Europe Direct Maramureș
  7. Patricia Ciolte / Colegiul Național ”Gh. Șincai” Baia Mare, voluntar Consiliul Local al Tinerilor Baia Mare și voluntar al Centrului Europe Direct Maramureș
  8. Delia Nagy / Colegiul Național ”Gh. Șincai” Baia Mare
  9. Șerban Lițe / Colegiul Național ”V. Lucaciu” Baia Mare și voluntar al Centrului Europe Direct Maramureș
  10. Dănuț Pop / Seminarul Teologic Ortodox Baia Mare, voluntar Consiliul Local al Tinerilor Baia Mare și voluntar al Centrului Europe Direct Maramureș
  1. Nu există încă păreri pentru acest articol