Cipru preia preşedinţia UE
Cipru preia preşedinţia UE la 1 iulie, într-un moment marcat de îngrijorare în ceea ce priveşte ritmul lent de redresare economică şi criza datoriei suverane cu care se confruntă zona euro.
Alinierea bugetelor publice la limitele convenite la nivel european trebuie să se facă în paralel cu stimularea creşterii economice. În următoarele 6 luni, Cipru se va concentra pe măsuri de promovare a acestor obiective.
Una dintre principalele sale sarcini va fi obţinerea unui acord cu privire la propunerile de buget pentru perioada 2014-2020, avansate de Comisie. Bugetul trasează priorităţile UE pe termen mediu: accelerarea creşterii economice, crearea de locuri de muncă şi stimularea competitivităţii.
Pe parcursul perioadei în care va deţine preşedinţia, Cipru va continua să depună eforturi în direcţia realizării unei mai bune coordonări economice la nivelul ţărilor UE şi a monitorizării bugetelor naţionale astfel încât acestea să se menţină în limitele stabilite.
Investiţiile în programe menite să creeze mai multe locuri de muncă de mai bună calitate şi în acţiuni de formare, în special pentru tinerii şomeri, vor constitui o altă prioritate.
Cipru va promova programe în favoarea unui stil de viaţă mai activ şi mai sănătos şi proiecte care abordează problema îmbătrânirii populaţiei din Europa.
Conectarea Europei
Cipru va susţine propunerile Comisiei care au ca obiect valorificarea avantajelor asociate integrării economice europene (piaţa unică) în folosul cetăţenilor şi al întreprinderilor, ceea ce va avea efecte pozitive asupra creşterii economice.
Se va pune accent pe măsuri menite să ajute întreprinderile mici să evolueze şi pe crearea unei pieţe digitale unice .
Cipru va coordona discuţiile pe tema conectării reţelelor energetice, de transport şi de telecomunicaţii din Europa. Conectarea infrastructurii UE stimulează concurenţa şi contribuie la reducerea preţurilor pentru consumatori.
Unul dintre principalele obiective ale preşedinţiei cipriote va fi să obţină un acord în legătură cu o politică maritimă mai integrată. Propunerile Comisiei, pe care liderii UE le analizează în prezent, vizează o mai bună coordonare la nivelul UE în scopul unei gestionări mai eficiente a resurselor.
Gestionarea frontierelor Europei
Având în vedere evenimentele de anul trecut din nordul Africii şi fluxurile masive de imigranţi sosiţi în Europa, este important, de asemenea, să se obţină un acord şi în privinţa normelor comune referitoare la solicitanţii de azil.
Liderii UE sunt preocupaţi de îmbunătăţirea modului în care sunt gestionate frontierele externe ale UE. De asemenea, au în vedere noi acorduri privind spaţiul intern fără frontiere al UE.
Mai multe despre programul Ciprului pentru următoarele 6 luni