Sondajul Eurobarometru după alegerile europene

Grafic 1: „Părerea mea contează în UE” — cel mai ridicat nivel din ultimii 10 ani

Rezultatele celui mai recent sondaj Eurobarometru standard — primul sondaj de opinie desfășurat la nivelul UE după alegerile pentru Parlamentul European din luna mai, organizate sub sloganul „De data aceasta e altfel”, au fost publicate.

  • Un număr record de cetățeni, comparativ cu cifrele din ultimii 10 ani, consideră că părerea lor contează. După alegerile europene, numărul cetățenilor care consideră că părerea lor contează în UE a crescut de la 29% în noiembrie 2013 la 42%. Acesta este cel mai înalt nivel atins de când a fost pusă pentru prima dată această întrebare în cadrul Eurobarometrului standard, cu un deceniu în urmă (a se vedea anexele 1 și 2). În plus, 65% dintre europeni se simt cetățeni ai UE, față de 59% în sondajul Eurobarometru din toamna trecută.
  • Oamenii sunt mai optimiști în ceea ce privește viitorul UE. Față de luna noiembrie a anului trecut, s-a înregistrat o creștere cu cinci puncte procentuale a numărului celor care se declară optimiști, în timp ce numărul celor care se declară pesimiști a scăzut cu cinci puncte procentuale (a se vedea anexa 6). Mai mult de jumătate din populație are în prezent o atitudine optimistă față de viitor, în timp ce numai două din cinci persoane nu împărtășesc pe deplin acest sentiment.

Context

Sondajul Eurobarometru standard din 2014 a fost realizat prin intermediul unor interviuri față în față, desfășurate în perioada 31 mai – 14 iunie 2014. În total, au fost intervievate 32 689 de persoane din toate statele membre ale UE și din țările candidate.

Grafic 2: „Părerea mea contează în UE” — rezultate naționale

Grafic 3: Economie: așteptările pentru anul viitor sunt mai optimiste

Grafic 4: Criza forței de muncă: Europa întoarce pagina

Grafic 5: Sprijinul pentru moneda euro este în creștere — ce s-a schimbat comparativ cu noiembrie 2013

Grafic 6: Optimism în creștere cu privire la viitorul UE

Pagini Utile

Raportul privind primele rezultate este disponibil la adresa: http://ec.europa.eu/public_opinion/archives/eb/eb81/eb81_en.htm

  1. Nu există încă păreri pentru acest articol