Granturi acordate prin instrumentul UE pentru IMM-uri

Comisia Europeană anunță primele rezultate în cadrul noului său instrument pentru IMM-uri, dotat cu un buget de 3 miliarde de euro, lansat în cadrul programului Orizont 2020, pentru a ajuta întreprinderile mici inovatoare să transpună ideile din laborator în piață. În total, 155 de IMM-uri din 21 de țări (state membre ale UE sau țări asociate la programul Orizont 2020) vor primi, fiecare, 50.000 de de euro pentru a finanța studii de fezabilitate menite să contribuie la dezvoltarea propriilor strategii în materie de inovare. În plus, IMM-­urile pot beneficia de până la trei zile de instruire în domeniul afacerilor.

Instrumentul pentru IMM-uri este un element-cheie al finanțării întreprinderilor mici, disponibil în cadrul programului Orizont 2020. Dispunând de un buget de aproximativ 3 miliarde de euro pentru o perioadă de șapte ani, el oferă granturi rapide și simple pentru studii de fezabilitate realizate de întreprinderile inovatoare (faza 1) și pentru proiecte demonstrative (faza 2). În plus, conceptele suficient de mature pentru a beneficia de investiții pot să beneficieze și de consiliere în dezvoltarea afacerilor și de alte servicii de sprijin (faza 3).

Cererile pot fi transmise în orice moment, dar sunt evaluate de patru ori pe an. Rezultatele se referă la cererile primite până la primul termen al fazei 1 de acordare a granturilor, 18 iunie 2014. Următoarele termene pentru evaluare sunt 24 septembrie 2014 pentru faza 1 și 9 octombrie pentru faza 2.

Aproximativ 645 de proiecte (aflate în faza 1 și 2) ar urma să fie finanțate în 2014, cifra urmând să ajungă la 670 în 2015.

În prima rundă, IMM-urile spaniole au avut un succes deosebit, fiind selectate 39 de propuneri, urmate îndeaproape de IMM-urile din Marea Britanie și din Italia. În total, au existat 2 666 de cereri pentru primele granturi. Candidații selecționați vor fi informați în mod oficial în luna august de către Agenția Executivă pentru IMM-uri (EASME), cea care gestionează programul.

Context

Cu un buget de aproape 80 de miliarde de euro pe o perioadă de șapte ani, programul Orizont 2020 este cel mai mare program de cercetare și inovare al UE de până în prezent, preconizându-se finanțări-record pentru IMM-uri. Se preconizează că cel puțin 20% (aproape 9 miliarde de euro) din fondurile alocate pilonilor „poziția de lider în tehnologiile industriale” și „provocări societale” din cadrul programului Orizont 2020 vor fi alocate direct IMM-urilor sub formă de granturi, inclusiv prin intermediul instrumentului pentru IMM-uri. În plus, Comisia Europeană și Grupul Băncii Europene de Investiții își unesc forțele pentru a încuraja băncile și alți intermediari financiari să acorde împrumuturi sau să pună la dispoziție capital întreprinderilor inovatoare prin intermediul „InnovFin – finanțare UE pentru inovatori” (a se vedea IP/14/670). Alte întreprinderi pot avea acces la finanțare în cadrul programului COSME (a se vedea IP/14/851).

Pagini Utile

  1. Nu există încă păreri pentru acest articol