Siguranța rutieră în 2015

Potrivit statisticilor pentru 2015, publicate joi, 31 martie, de Comisia Europeană, România este unul din statele membre în care numărul de accidente rutiere fatale s-a redus semnificativ, comparativ cu anul 2010 (21% față de 17% media europeană). Ea continuă însă să se claseze pe primul loc în UE, împreună cu Bulgaria, înregistrând 95 de decese / mil. locuitori ca urmare a accidentelor auto (media UE fiind de 51,5).

Neatenţia la volan Sticlă goală pe un parbriz spart Vitezometru indicând 200 km/h   Tyres

Comisarul UE pentru transporturi, Violeta Bulc, a declarat: „Numărul deceselor sau al vătămărilor corporale grave este întotdeauna prea mare. În ultimele decenii, am obținut rezultate impresionante în ceea ce privește reducerea accidentelor rutiere, însă stagnarea actuală este alarmantă. Dacă Europa dorește să își atingă obiectivul de înjumătățire a numărului accidentelor rutiere până în 2020, mai rămân încă multe de făcut. Invit statele membre să-și intensifice eforturile în direcția aplicării legislației și a sensibilizării cetățenilor. Deși costul acestor eforturi este considerabil, el este totuși nesemnificativ în comparație cu costul social de 100 de miliarde de euro, generat de decesele și vătămările corporale survenite ca urmare a accidentelor rutiere.”

Datele confirmă faptul că drumurile europene rămân cele mai sigure din lume, în pofida încetinirii ritmului de reducere a accidentelor. Numărul acestora variază în mare măsură încă pe teritoriul UE, dar diferențele se reduc de la an la an.

În 2015, 26.000 de persoane și-au pierdut viața pe drumurile din UE, cu 5.500 mai puține decât în 2010. Se estimează că alte 135.000 au suferit accidente grave. Costul social (reabilitare, asistență medicală, daune materiale etc.) generat de decesele și vătămările corporale ca urmare a accidentelor rutiere este estimat la cel puțin 100 de miliarde de euro.

Context

În vederea atingerii obiectivului strategic al UE, de înjumătățire a numărului de decese ca urmare a accidentelor rutiere în perioada 2010 – 2020, sunt necesare eforturi suplimentare. Principalii actori sunt statele membre, întrucât majoritatea acțiunilor cotidiene se desfășoară la nivel național și local: asigurarea respectării codului rutier, dezvoltarea și întreținerea infrastructurii, dar și campaniile de educare și sensibilizare.

Comisia Europeană acționează acolo unde există în mod clar o valoare adăugată a UE, de exemplu prin adoptarea de acte legislative care permit sancționarea infracțiunilor rutiere transfrontaliere sau prin stabilirea de standarde tehnice de siguranță pentru infrastructură și autovehicule.

Sfaturi pentru siguranța rutieră găsiți în limba românăhttp://ec.europa.eu/transport/road_safety/topics/index_ro.htm

Pagini Utile

  1. Nu există încă păreri pentru acest articol