Reciclarea deșeurilor: mai puține gropi de gunoi și limitarea risipei alimentare

Parlamentul European a votat pe 14 martie, patru directive privind gestionarea deșeurilor provenite în principal din gospodării și de la micile întreprinderi, care reprezintă 8% din totalul deșeurilor din UE. Pachetul „deșeurilor” este primul pas către crearea unei economii circulare. Principalele priorități sunt creșterea ratei reciclării, limitarea depozitării deșeurilor la gropile de gunoi și reducerea risipei alimentare. Trecerea de la o economie lineară – în care producem, consumăm și generăm deșeuri – la una circulară – în care reciclăm, refolosim, colectăm sau reparăm – presupune o rată crescută a reciclării în UE.

Procentul deșeurilor reciclate trebuie să ajungă la 70% până în 2030, de la 44% cât este în prezent, conform propunerii legislative adoptate marți. Deputații europeni vor ca pachetul privind deșeurile să limiteze la 5% procentul gropilor de gunoi ecologice, care au un efect negativ asupra mediului și să reducă risipa alimentară cu 50% până în 2030. Parlamentul  European va negocia acum cu Consiliul de Miniștri.

România reciclează 13% din deșeuri. În 2014, România a reciclat numai 13% din deșeuri (prin comparație cu 44% la nivel european), 72% dintre deșeurile țării mergând la gropile de gunoi (31% la nivel UE).

Depozitarea la gropile de gunoi reprezintă cea mai ieftină opțiune de gestionare a deșeurilor, dar este periculoasă pentru mediu și sănătatea umană. De aceea este necesară deplasarea către alternative mai bune: incinerarea, sau, și mai bine, reciclarea, refolosirea și repararea.

În 2014, Austria, Belgia, Danemarca, Germania, Olanda și Suedia nu au trimis niciun deșeu municipal la gropile ecologice, în timp ce Cipru, Croația, Grecia, Letonia și Malta încă trimit trei sferturi din deșeurile municipale la astfel de gropi.Deși gestionarea deșeurilor în UE s-a îmbunătățit considerabil în ultimii zeci de ani, aproape o treime din deșeurile municipale sunt încă trimise în gropile de gunoi ecologice și mai puțin de jumătate este reciclat sau compostat, cu mari variații între statele membre.Îmbunătățirea administrării deșeurilor ar putea avea beneficii pentru mediu, climat, sănătatea umană și economie. Ca parte a tranziției către economia circulară, Comisia Europeană a făcut patru propuneri legislative care introduc noi ținte pentru gestionarea deșeurilor în privința reutilizării, reciclării și gropilor ecologice. Propunerile întăresc și prevederile UE privind prevenirea deșeurilor și responsabilitatea extinsă a producătorului, uniformizarea definițiilor, raportarea obligațiilor și metode de calcul pentru ținte.

Detalii găsiți pe website-ul Parlamentului European:

  1. Nu există încă păreri pentru acest articol