Protecţie consulară pentru toţi cetăţenii UE
Noi măsuri menite să promoveze dreptul cetăţenilor UE de a beneficia de protecţie consulară când călătoresc în afara Uniunii şi când ţara lor de origine nu este reprezentată la nivel local.
Dacă sunteţi în străinătate şi vă confruntaţi cu o situaţie neplăcută, primul lucru pe care îl puteţi face, în mod normal, este să contactaţi consulatul sau ambasada ţării de origine. Ce se întâmplă însă, dacă ţara dumneavoastră nu are reprezentanţă diplomatică în statul în care vă aflaţi?
În astfel de situaţii, cetăţenii UE pot solicita ajutor din partea consulatului sau ambasadei oricărei alte ţări membre a Uniunii.
Acesta este un drept care decurge din calitatea de cetăţean european: ţările membre au obligaţia de a le oferi cetăţenilor a căror ţară nu dispune de reprezentanţă diplomatică în străinătate acelaşi sprijin pe care l-ar oferi şi propriilor lor cetăţeni.
Acest drept se aplică în toate ţările din afara UE. De exemplu, Ungaria a repatriat recent, din Libia, 27 de cetăţeni maghiari, dar şi alte 60 de persoane provenind din România, Bulgaria, Germania şi Republica Cehă.
În Japonia, Germania a evacuat din Sendai, în urma cutremurului din 11 martie, nu numai propriii cetăţeni, ci şi alte 18 persoane provenind din alte ţări europene.
Urgenţele de acest tip sunt destul de rare, însă dreptul de a beneficia de asistenţă consulară în străinătate se aplică şi în situaţii mai obişnuite – paşapoarte furate, accidente, îmbolnăviri.
Măsuri de sensibilizare
Întrucât mulţi cetăţeni şi funcţionari ai consulatelor nu sunt conştienţi de acest drept, Comisia ia măsuri pentru a oferi mai multe informaţii pe această temă şi pentru a-i ajuta pe europenii aflaţi în străinătate să obţină mai uşor ajutorul de care au nevoie.
În acest sens, a fost lansat site-ul dedicat protecţiei consulare, care vă pune la dispoziţie informaţii despre tipul de ajutor pe care îl puteţi solicita, precum şi datele de contact ale consulatelor/ambasadelor din ţări aflate în afara UE. De asemenea, site-ul oferă şi recomandări de călătorie pentru fiecare din ţările respective, pe baza informaţiilor furnizate de autorităţile naţionale din statele UE.
Pe parcursul anului următor, Comisia va propune noi măsuri menite să consolideze drepturile cetăţenilor europeni de a solicita şi primi asistenţă consulară.
De asemenea, se aşteaptă îmbunătăţirea asistenţei pe care consulatele şi ambasadele le-o pot oferi, în mod curent, cetăţenilor provenind din ţări nereprezentate. Măsurile urmăresc inclusiv să faciliteze obţinerea de ajutor financiar pe durata unei crize şi rambursarea acestuia de către ţara de origine a cetăţeanului care a beneficiat de ajutorul respectiv.
În fiecare an, cetăţenii europeni efectuează peste 90 de milioane de deplasări în afara Uniunii. Aproximativ 30 de milioane trăiesc în alte ţări. SUA, China şi Rusia sunt singurele state în care toate cele 27 de ţări ale UE au reprezentanţă diplomatică. În restul lumii, cetăţenii europeni a căror ţară nu este reprezentată la nivel diplomatic, trebuie să solicite sprijinul altor ţări europene.