Promovarea femeilor în afaceri

Femei şi bărbaţi în consiliile de administraţie ale principalelor companii cotate la bursă (2010)

Fotografia reprezintă: Femei şi bărbaţi în consiliile de administraţie ale principalelor companii cotate la bursă (2010)
Mediul de afaceri european continuă să fie dominat de bărbaţi: numai unul din 10 membri ai consiliilor de administraţie ale celor mai mari societăţi din Europa sunt femei şi în 97% din cazuri preşedintele Consiliului de administraţie este un bărbat.
Femeile reprezintă 60% din persoanele cu studii universitare, dar sunt în continuare reprezentate insuficient la nivelul care presupune atribuţii de luare a deciziilor economice.

Conform noului raport al Comisiei Europene privind echilibrul dintre femei şi bărbaţi în structurile de conducere ale companiilor, în medie femeile reprezintă 12% din numărul membrilor consiliilor de administraţie ale celor mai mari societăţi cotate la bursă din întreaga UE şi numai 3% din numărul preşedinţilor consiliilor de administraţie.
Cifrele variază de la o ţară la alta, în Suedia şi Finlanda femeile reprezentând 26% din numărul membrilor consiliilor de administraţie, în timp ce în Malta doar 2%. România se situează printre statele care promovează cât de cât femeile în afaceri, femeile fiind prezente în consiliile de administraţie într-un procent de puţin peste 20%.

Chiar dacă progresele privind atingerea unui echilibru rezonabi l (40% pentru fiecare sex) au fost lente, unele ţări înregistrează rezultate pozitive.

Finlanda, Suedia, Olanda şi Danemarca au introdus coduri de administrare a întreprinderilor şi/sau carte cu caracter neobligatoriu care au dus la creșterea numărului femeilor în consiliile de administraţie.

În Norvegia a fost introdusă deja legislaţie privind stabilirea de cote, legi similare fiind acum în curs de punere în aplicare în Franța şi Spania. Astfel de legi sunt discutate în prezent în Olanda, Italia şi Belgia.

  1. Nu există încă păreri pentru acest articol