Proiect românesc de inovare socială
Unul dintre cele 30 de proiecte selectate în semifinala Concursului European de Inovare Socială este din România. El propune o nouă generație de băuturi funcționale cu impact pozitiv asupra sănătății gastrointestinale, ambalate în recipiente inteligente și având costuri reduse.
Ideea proiectului este de a dezvolta noi băuturi probiotice, folosind deșeuri agroalimentare și bacterii probiotice micro-încapsulate, ambalate în sticle cu eliberare controlată.
Micro-capsulele urmează a fi depozitate în dopul sticlei, până când utilizatorul deschide recipientul, amestecând conținutul lor cu sucul propriu-zis. Relevanța practică a produsului este dată de prețul scăzut datorat folosirii de deșeuri agroalimentare, dar și crearea unei sticle inteligente ce păstrează elementul probiotic încapsulat, până la momentul consumului.
Peste 1.400 de proiecte din mai mult de 40 de țări au fost înscrise în ediția 2015 a concursului. România, cu un procent de 8% din total, se clasează pe locul 3 în rândul țărilor cu cele mai multe propuneri de proiecte, după Italia (20%) și Spania (9%).
Toate proiectele semifinaliste vor primi îndrumare și sprijin specializat pentru a le oferi o șansă reală în cadrul concursului, dar și dincolo de el. Astfel, cei care le-au propus vor participa, în perioada 7-9 septembrie, la “Academia de inovarea socială”, organizată la Viena, pentru a-și putea definitiva propunerile. Juriul va desemna, apoi, cei zece finaliști ai concursului. Cele mai eficiente trei soluții propuse vor primi o finanțare de 50.000 euro, fiecare, astfel încât ele să poată fi materializate. Ceremonia de premiere a câștigătorilor va avea loc în luna noiembrie, laBruxelles.
Context
Concursul de inovare socială se află la a 3-a ediție. Tema centrală din 2015, “Noi căi pentru creștere”, i-a obligat pe jurați să aleagă propunerile cu cel mai mare potențial de creștere și de susținere a valorii financiare și care asigură progresul social pentru cetățeni, guvern și companii deopotrivă.
Propunerile selectate cuprind o gamă largă de idei ce merg de la transformarea deșeurilor alimentare provenite de la cantine și restaurante în biogaz, activitate ce creează locuri de muncă și ajută la diminuarea problemelor de mediu, și până la soluții pentru persoanele în scaun cu rotile sau cu mobilitate redusă care vor să lucreze în domeniul apiculturii.