Premiul LUX: 3 filme finaliste

Trei filme au rămas în competiție pentru Premiul LUX 2015: Mediterranea, Mustang și Urok (Lecția) abordează chestiunile sociale actuale precum imigrația, educația și situația femeilor și a fetelor.

Filmele finaliste sunt:

  • Mediterranea, de Jonas Carpignano, Italia, SUA, Germania, Franța, Qatar
  • Mustang, de Deniz Gamze Ergüven, Franța, Germania, Turcia, Qatar
  • Urok (Lecția), de Kristina Grozeva și Petar Valchanov, Bulgaria, Grecia.

Cele trei filme finaliste vor fi subtitrate în cele 24 de limbi oficiale UE și distribuite în peste 50 de orașe și 20 de festivaluri în Europa. Filmul câștigător, ales de deputații europeni, va fi adaptat pentru persoanele cu dificultăți de vedere și auz și susținut prin promovare.

Filmele finaliste au fost anunțate pe 27 iulie, în cadrul unei conferințe de presă la Zilele Veneției (Giornate degli Autori), de către prim—vicepreședintele Parlamentului European, Antonio Tajani, și președinta comisiei pentru educație și cultură, Silvia Costa.

Ce au în comun Parlamentul European și cinematografia europeană? Răspunsul este Premiul LUX, acordat de Parlamentul European, care promovează cinematografia europeană și valorile UE.

Anul trecut, regizorul Pawel Pawlikowski a primit Premiul LUX de la președintele Parlamentului European, Martin Schulz, în plen, pe 17 decembrie, pentru filmul „Ida”, care a mai câștigat apoi și alte premii.

Filmul câștigător, selectat de deputații europeni, va primi Premiul în plen, în decembrie. Filmul va fi subtitrat în cele 24 de limbi oficiale ale UE și va beneficia și de o versiune pentru persoanele cu probleme de vedere și auz. Filmele finaliste vor rula pe marile ecrane din statele UE în cadrul Zilelor Filmului LUX.

Pentru detalii despre Premiul LUX 2015 și cele 10 filme din selecția anului acesta, citiți dosarul de pe site-ul Parlamentului European.

  1. Nu există încă păreri pentru acest articol