Letonia a preluat președinția semestrială a Consiliului Uniunii Europene

http://observatoreuropean.radioromania.ro/wp-content/uploads/presedintia-Letoniei.pngÎncepând cu 1 ianuarie 2015, Letonia deține președinția Consiliului UE pentru următoarele 6 luni, până la 30 iunie 2015. Primul Ministru al Letoniei, Laimdota Straujuma, a declarat că prioritățile președinției letone vor fi: Europa competitivă, Europa digitală și Europa implicată global.

Letonia are două milioane de locuitori şi o importantă comunitate rusofonă. Ministrul leton de Externe, Edgars Rinkevics, a dat asigurări că Letonia nu va avea o abordare politică “antirusă”: “Categoric, nu vom fi o preşedinţie antirusă ori prorusă”.

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, se va afla între 7-8 ianuarie 2015 la Riga, pentru a marca începutul mandatului președinției letone a Consiliului UE.

Pe 9 ianuarie, Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și Primul Ministru al Letoniei, Laimdota Straujuma, vor lansa și Anul European pentru Dezvoltare 2015, ale cărui obiective sunt: stabilirea de noi acțiuni împotriva sărăciei, promovarea dezvoltării și combaterea schimbărilor climatice pentru o lume durabilă post-2015.

Prioritățile și Programul președinției letone le găsiți pe website-ul: https://eu2015.lv

Flag hoisting ceremony. Photo: EU2015.LV

Consiliul Uniunii Europene este instituția care reprezintă guvernele statelor membre. Cunoscut informal și sub numele de Consiliul UE, acesta este locul în care miniștrii naționali din fiecare țară a UE se întrunesc pentru a adopta legi și pentru a coordona politicile.

Președinția Consiliului UE este asigurată prin rotație între statele membre la fiecare șase luni. Președinția conduce reuniunile la toate nivelurile: la nivelul Consiliului, al Comitetului Reprezentanților Permanenți (Coreper) și al grupurilor de lucru. Aceasta impulsionează lucrările Consiliului și coordonează diferitele domenii de activitate ale acestuia.

Letonia a preluat președinția Consiliului UE de la Italia, care a deținut mandatul semestrial în a doua jumătate a anului 2014. Următoarele state membre UE care se vor roti la cârma Consiliului UE vor fi Luxembourg (iulie – decembrie 2015), Olanda (ianuarie – iune 2016) and Slovacia (iulie – decembrie 2016). România va ajunge să fie președinte al Consiliului UE în anul 2019, în perioada iulie – decembrie 2019.

Mai multe informații despre Consiliul UE: http://europa.eu/about-eu/institutions-bodies/council-eu/index_ro.htm

  1. Nu există încă păreri pentru acest articol