Lituania a intrat în zona EURO

http://ec.europa.eu/ec_portal/2014/images/news/150101ec1-detail.jpgLa 1 ianuarie 2015, Lituania a adoptat moneda EURO, devenind al 19-lea stat membru al uniunii monetare. Potrivit unui sondaj din noiembrie 2014, 53% dintre cei 3 milioane de lituanieni susțin adoptarea euro și 39% sunt împotrivă. Moneda Euro va înlocui treptat moneda lituaniană – litas, cele două monede fiind în circulație împreună pentru o perioadă de două săptămâni: când se va face o plată în litas, restul se va da în Euro.

La 15 ani de la lansarea monedei unice în 1999, moneda euro este dovada cea mai palpabilă a integrării europene, fiind moneda comună a 19 din cele 28 de state membre, utilizată de circa 338,6 de milioane de europeni. Avantajele EURO sunt evidente pentru orice persoană care călătoreşte în străinătate sau face cumpărături on-line pe site-uri din alte ţări ale Uniunii.

Tările UE membre ale zonei EURO: Austria, Belgia, Cipru, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania, Ţările de Jos.

România și-a propus să adere la Euro în anul 2019.

Mai multe informații despre Euro: http://europa.eu/about-eu/basic-information/money/euro/index_ro.htm

  1. Nu există încă păreri pentru acest articol