Prevenirea criminalității: Experții și-au împărtășit opiniile în legătură cu noile legi privind controlul achiziționării și al deținerii de arme

După atacurile teroriste petrecute în noiembrie în Paris, Comisia Europeană a propus legi noi pentru ca armele să nu ajungă în mâini nepotrivite. Marți, pe 17 martie, la Parlamentul European a avut loc o audiere în care eurodeputații din comisia pentru piața internă au dezbătut propunerile Comisiei Europene despre controlul achiziționării și al deținerii de arme în Europa.

Comisia Europeană a propus actualizarea legislației actuale încă din noiembrie anul trecut după atacurile teroriste din Paris. Legile actuale au fost stabilite în 1991, dar au fost aduse la zi în 2008. Audierea a fost condusă de către președinta comisiei pentru piața internă și raportoarea Vicky Ford (CRE, Regatul Unit). Aceasta a declarat că scopul audierii a fost identificarea impactului noilor legi, cu ajutorul experților, fiindcă acest lucru nu a fost prevăzut în propunerile Comisiei.

Legile actuale ale UE precizează că armele de foc automate sunt înterzise, armele semi-automate (cele care trag o rundă de muniție atunci când sunt declanșate) necesită autorizație, iar alte arme precum carabinele trebuie declarate de către proprietari. Armele antice nu sunt acoperite de legislație.

  • Impactul asupra colecționarilor și muzeelor

Comisia Europeană propune ca noile legi să se aplice și în cazul colecționarilor și muzeelor, cu obligația de a avea autorizațiile/declarațiile necesare. Muzeele vor putea să dețină arme de foc automate doar dacă acestea au fost dezamorsate.

Armele dezamorsate sunt arme care nu mai pot fi folosite niciodată. Totuși, conform doctorului Edward Impey, director-general al Muzeului Regal de Armuri din Regatul Unit, această măsură ar avea un efect devastator pentru muzee. „A dezamorsa o armă înseamnă a o mutila până la punctul de distrugere”, a declarat acesta. „Acest obiect nu va mai fi la fel. Ar fi precum o mașină istorică căreia i s-a înlăturat motorul.”

  • Un registru pentru armele de foc

O altă propunere de-a Comisiei cere ca înregistrările armelor de foc să fie păstrate în registrele naționale până când acestea vor fi distruse. Legile actuale cer ca înregistrările să fie păstrate timp de 20 de ani.

Philippe Nobles, reprezentant al poliției judiciare franceze a afirmat că „20 de ani nu înseamnă mult timp”. „La atacurile din Paris au fost folosite arme din perioade diferite, din 1942 până în 1957. Așadar, păstrarea înregistrărilor este foarte importantă.”

Precum în cazul armelor automate, Comisia propune interzicerea armelor semi-automate ce seamănă cu armele cu mecanism automat.

„Acesta este un criteriu subiectiv ce va duce la multe discrepanțe în interpretare în rândul statelor membre”, a declarat Jean-Lucc Stassen, directorul Banc d’Epreuves des armes a feu din Belgia.

De asemenea, Comisia propune legi comune privind înregistrarea armelor de foc, legi stricte privind vânzarea lor pe internet, care să includă armele de alarmă, precum pistoalele de semnalizare care pot fi transformate în arme adevărate și o licență comună de cinci ani.

Raportul urmează să fie adoptat de către comisia pentru piața internă la sfârșitul lunii iunie, iar prima prezentare în plen este programată pentru toamna aceasta.

  1. Nu există încă păreri pentru acest articol