Portabilitatea serviciilor digitale, gratuită de la 1 aprilie 2018

Începând cu 1 aprilie 2018, europenii vor putea să acceseze conținutul online la care sunt abonați în țările lor, oriunde s-ar afla în UE.

Utilizați-vă abonamentele la servicii digitale atunci când călătoriți: declarație comună a Comisiei Europene, a Parlamentului European și a Președinției bulgare a Consiliului UE

Vicepreședintele Comisiei Europene, Andrus Ansip, comisarul Mariya Gabriel, ministrul bulgar al transporturilor, tehnologiei informației și comunicațiilor, Ivaylo Moskovski, și deputații în Parlamentul European, Pavel Svoboda și Jean-Marie Cavada, au prezentat următoarea declarație:

„Cetățenii se află în centrul tuturor inițiativelor noastre digitale. Da la 1 aprilie, oriunde veți călători în UE, veți avea acces la filmele, serialele de televiziune, transmisiunile sportive, jocurile și cărțile electronice preferate grație serviciilor digitale la care sunteți abonați acasă. Normele se vor aplica în cazul serviciilor cu plată, însă și furnizorii de conținut gratuit pot opta să le apliceFurnizorii de conținut online vor beneficia, de asemenea, de noile norme. Aceștia nu vor mai fi nevoiți să achiziționeze licențe pentru alte teritorii în care călătoresc abonații lor.

Înlăturarea limitărilor care i-au împiedicat pe europeni să își utilizeze abonamentele la servicii media și conținuturi digitale atunci când călătoresc constituie un alt succes al pieței unice digitale pentru cetățenii noștri, care vine în urma eliminării efective a tarifelor de roaming de care beneficiază consumatorii din întreaga Europă începând din iunie 2017.

Noile reguli răspund direct noilor comportamente și practici în rândul cetățenilor europeni care utilizează noile tehnologii. De exemplu, sumele cheltuite de consumatori pentru serviciile de abonamente la conținuturi video au crescut cu 113 % pe an, între 2010 și 2014, iar numărul utilizatorilor cu 56 % între 2014 și 2015. Se estimează, de asemenea, că cel puțin 29 de milioane de persoane, care reprezintă 5,7 % din consumatorii din UE, ar putea utiliza portabilitatea transfrontalieră, iar numărul acestora va crește în viitor, ajungând la 72 de milioane de persoane până în 2020.

În plus, aproape 60 % dintre tinerii europeni declară că opțiunea de a-și utiliza abonamentele atunci când călătoresc constituie un factor important în alegerea abonamentelor la serviciile online. Transformarea portabilității în realitate abordează această chestiune și, totodată, va permite furnizorilor de servicii să își sporească numărul de abonați.

Ajungerea la un acord cu privire la portabilitate este un rezultat remarcabil al colaborării strânse dintre instituțiile UE, companiile europene și părțile interesate; avem încrederea deplină că radiodifuzorii și platformele vor considera acest lucru ca pe o oportunitate de a îmbunătăți experiența utilizatorilor. Astăzi am făcut încă un pas concret în direcția construirii unei piețe unice digitale autentice și a unei societăți digitale europene unitare, accesibile tuturor cetățenilor noștri și profitabile pentru întreprinderile noastre.”

Pentru informații suplimentare:

  1. Nu există încă păreri pentru acest articol