Polonia a preluat preşedinţia Consiliului Uniunii Europene
Creşterea economică, securitatea şi consolidarea relaţiilor cu vecinii din estul şi sudul Europei sunt priorităţile pentru cea de-a doua jumătate a lui 2011.
Polonia preia preşedinţia Consiliului UE într-o perioadă marcată de temeri legate de ritmul inegal de redresare economică, de criza datoriilor din Grecia şi de climatul de instabilitate politică din nordul Africii.
Creşterea economică
Printre priorităţile Poloniei pentru următoarele şase luni se numără o mai bună coordonare între ţările UE pentru a stimula redresarea economică şi crearea de locuri de muncă.
Vor fi sprijinite propunerile care vizează adoptarea unui act privind piaţa unică, menit să simplifice condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească cei care doresc să locuiască sau să facă afaceri în Europa. Este vorba, printre altele, de dezvoltarea serviciilor digitale transfrontaliere şi a comerţului electronic.
De asemenea, este importantă stabilitatea finanţelor publice. Polonia va monitoriza felul în care statele membre îşi adaptează bugetele la obiectivele stabilite în prima jumătate a acestui an.
Pe parcursul mandatului său, ţările UE vor începe negocierile privind propunerile de buget pentru perioada 2014-2020. Polonia îi invită pe liderii UE să se concentreze pe finanţările care vizează promovarea creşterii economice, cum ar fi investiţiile în infrastructura-cheie şi formarea competenţelor.
Agenda mai include şi propuneri pentru o mai bună reglementare a pieţelor financiare, cu scopul de a evita o nouă criză.
Alimentele, energia şi securitatea
Alte priorităţi vizează abordări comune privind aprovizionarea cu produse alimentare şi energie, securitatea şi apărarea.
Reforma politicii agricole comune ar trebui să ia în calcul garantarea siguranţei alimentare, provomarea agriculturii durabile şi dezvoltarea zonelor rurale.
În acelaşi timp, Polonia va urmări elaborarea unei strategii energetice comune care să consolideze capacitatea UE de a obţine produse mai ieftine şi mai sigure de pe pieţele internaţionale.
De asemenea, doreşte să stimuleze intensificarea cooperării în materie de politici de securitate şi de apărare, vizând o mai bună coordonare în ceea ce priveşte controlul la frontiere şi o reacţie mai eficientă în situaţii de urgenţă sau de criză.
Relaţiile internaţionale
Preşedinţia poloneză va depune eforturi pentru consolidarea relaţiilor cu ţările din estul Europei (Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Moldova, Ucraina şi Belarus). De asemenea, doreşte să înregistreze progrese în negocierile pentru încheierea unor acorduri de asociere vizând eliminarea barierelor comerciale şi liberalizarea vizelor.
Polonia sprijină extinderea UE, în special finalizarea negocierilor de aderare cu Croaţia şi continuarea negocierilor cu Turcia şi Islanda.
Programul său mai cuprinde şi adoptarea unei abordări comune în sensul încurajării ţărilor din nordul Africii să facă pasul decisiv către democraţie.
Preşedinţia poloneză a Consiliului UE: http://pl2011.eu/en