Planul UE privind siguranţa rutieră în următorii 10 ani
În anul 2009, 35.000 de persoane şi-au pierdut viaţa în accidentele rutiere care au avut loc pe teritoriul UE – cu 36% mai puţine decât în 2001, anul în care Comisia şi-a fixat obiectivul de reducere cu 50% a numărului anual al deceselor. Tinerii şi motocicliştii sunt categoriile cele mai expuse riscului.
Doar patru ţări – Letonia, Spania, Estonia şi Portugalia – au reuşit să reducă la jumătate rata mortalităţii, comparativ cu anul 2001.
În România, ca şi în Malta, numărul deceselor a crescut.
În 2009, Regatul Unit, Olanda şi Suedia au fost ţările cu cea mai scăzută rată a mortalităţii provocate de accidentele rutiere.
La polul opus, s-au aflat România şi Grecia.
UE îşi reînnoieşte obiectivul de reducere la jumătate a ratei anuale a mortalităţii.
Principalele cauze ale accidentelor soldate cu decese sunt viteza, consumul de alcool la volan şi nefolosirea centurii de siguranţă. Participanţii la trafic se confruntă şi cu riscuri inutile din cauza vehiculelor nesigure şi a drumurilor prost întreţinute.
Noul Program al UE abordează toate aceste probleme.
În următorii 10 ani:
• noile reglementări vor impune dotarea vehiculelor cu sisteme automate de avertizare, inclusiv pentru depăşirea limitei de viteză şi părăsirea involuntară a benzii de circulaţie
• finanţarea europeană în domeniul construcţiei de drumuri va fi direcţionată doar către proiectele care se conformează normelor europene în materie de siguranţă rutieră
• UE va colabora cu autorităţile naţionale pentru a elabora o strategie comună privind educarea şi formarea participanţilor la trafic
• se vor depune eforturi suplimentare pentru ameliorarea siguranţei motocicliştilor. În ultimii ani, s-a înregistrat o reducere a numărului accidentelor mortale pentru toate mijloacele de transport, cu excepţia motocicletelor. În fiecare an, motocicliştii sunt implicaţi în 17% din accidentele fatale, deşi aceştia reprezintă numai 2% din totalul participanţilor la trafic.
Potrivit unui sondaj realizat recent la nivelul Uniunii, europenii consideră că este nevoie să se facă mult mai mult pentru a reduce numărul accidentelor. Majoritatea persoanelor chestionate sunt de părere că măsurile guvernamentale ar trebui să fie orientate către îmbunătăţirea calităţii drumurilor şi aplicarea mai strictă a legislaţiei rutiere.
Siguranţa rutieră – măsurile UE:
http://ec.europa.eu/transport/road_safety/index_ro.htm