Parlamentul European: Măsuri pentru durabilitatea produselor
Cât de des vă schimbați telefonul? Un studiu realizat de serviciul european de cercetare al Parlamentului arată că multe produse din viața de zi cu zi au o foarte scurtă durată de viață.
În medie, un telefon mobil este înlocuit după unul sau doi ani, iar un computer după trei până la patru ani. Deputații europeni reuniți în sesiune plenară la Strasbourg au votat marți, 4 iulie, un raport cu măsuri concrete pentru a pune capăt risipei de resurse și de materii prime.
Această inițiativă face parte din modelul economiei circulare, care are scopul de a reduce cantitatea de deșeuri în Uniunea Europeană prin reutilizarea, reciclarea și repararea produselor.
Proiectare și reparare
Deputații solicită inclusiv „criterii minime de rezistență“ care ar trebui să fie stabilite pe categorii de produse în perioada proiectării lor. Acestea pot fi definite cu ajutorul organizațiilor europene de standardizare.
Conform unui sondaj Eurobarometru efectuat în 2014, 77% dintre europeni ar prefera să repare bunurile lor, mai degrabă decât să cumpere altele noi, dar aceștia sunt descurajați de prețul reparațiilor.
Textul solicită Comisiei și statelor membre să sprijine producătorii designului modular, cu piese ușor detașabile și interschimbabile.
Uzura programată
Parlamentul dorește, de asemenea, să combată uzura planificată, adică faptul de a proiecta un produs astfel încât acesta să nu mai fie utilizabil după o anumită perioadă de timp sau după un număr definit de cicluri de utilizare.
Uzura planificată este foarte dificil de dovedit: acesta este motivul pentru care deputații europeni cer instituirea unui sistem de testare și detectare a acestei practici.
Către o etichetă europeană?
Un studiu recent a constatat că mai mult de nouă din zece europeni consideră că viața unui produs trebuie să fie indicată în mod clar. În recomandările lor, deputații pledează pentru crearea unei etichete europene voluntare cu termenul de valabilitate al produsului în cauză.
„Atunci când un consumator vede un produs care este cu 30 până la 40% mai ieftin, care a priori are aceeași performanță, în cazul în care acesta nu este informat cu privire la durabilitatea produsului, adică despre faptul că acest produs se strică după doi ani, în loc de zece ani, desigur, alege cel mai ieftin produs”, a spus domnul Pascal Durand (Verzi/ALE, Franța), autorul raportului.