Parlamentul European: Dezbatere privind Brexit și consecințele sale

 

În deschiderea sesiunii extraordinare de astăzi, Președintele Martin Schulz a subliniat că este prima dată când o sesiune plenară a fost convocată într-un timp atât de scurt, însă decizia cetățenilor britanici de a părăsi UE este, de asemenea, fără precedent. El l-a salutat călduros pe Lord Hill și i-a mulțumit pentru activitatea din Comisie și pentru decizia de retragere după ce a făcut campanie pentru rămânerea Marii Britanii în UE. Declarația sa a fost urmată de aplauzele deputaților și ale comisarilor. 

”Va fi în interesul nostru al tuturor să ne asigurăm că o viitoare relație va fi constructivă și reciproc benefică. Nimeni nu are de câștigat dintr-o perioadă prelungită de limbo politic”, a spus ministrul olandez Jeanine Hennis-Plasschaert, în numele președinției prin rotație a UE. ”Totodată, trebuie să dăm Marii Britanii timpul necesar pentru a lua deciziile necesare. Acum, o parte a provocării Europei este să îi convingă pe cetățenii săi că unitatea rămâne cea mai bună alegere. Faptul că fragmentarea devine subiect de reflecție ar trebui să ne îngrijoreze major pe toți”, a mai spus ea.

”Trebuie să respectăm voința poporului britanic”, a spus președintele Comisiei Jean-Claude Juncker, și ”trebuie să fie consecințe”. El a cerut guvernului Marii Britanii să ”clarifice” situația cât de repede posibil, pentru a împiedica nesiguranța. ”Fără notificare nu există negocieri”, a mai spus el, insistând că nu vor exista discuții secrete sau neoficiale cu Londra. Adresându-i-se liderului UKIP Nigel Farage el a spus: ”vă luptați pentru ieșit, britanicii au votat pentru ieșire, de ce mai sunteți aici?”

”Nu vă vom lăsa singuri”, a promis liderul grupului PPE Manfred Weber (DE) tinerilor britanici care, în proporție de peste 73%, au votat să rămână în UE. Populiștii au câștigat referendumul, a spus el, adăugând ”rușine să îți fie” către Nigel Farage pe care l-a numit ”mincinos” făcând referire la anumite declarații de campanie care ar fi fost false. ”Așteptăm o notificare a articolului 50 și negocieri rapide și corecte de ieșire”, a insistat el, adăugând că ”momentele de calmare au trecut”, cerând politicienilor să oprească ”învinovățirea Bruxelles-ului” și să își asume responsabilități.

”Uniunea Europeană nu poate deveni ostatică în politica internă de partid a conservatorilor. Autoritățile britanice trebuie să ne notifice cât de repede posibil despre dorința Regatului Unit de a pleca”, a spus liderul grupului S&D Gianni Pittella (IT).  ”Astăzi spun clar că grupul nostru se va opune cu toată puterea transpunerii ”compactului fiscal” în legislația UE. Flexibilitatea bugetară este bună, dar trebuie să mergem mai departe să încurajăm investițiile publice și private. Fie Europa oferă răspunsuri la aceste întrebări, fie va fi dată la o parte mai devreme sau mai târziu”, a spus el.

Acum că britanicii s-au exprimat, este timpul să privim în viitor și să nu mai privim în urmă”, a spus liderul grupului ECR  Syed Kamall (UK). Tratatele UE sunt clare și trebuie respectate, a mai spus el, cerând claritate privind calendarul negocierilor de retragere. Marea Britanie și UE trebuie să rămână parteneri apropiați în anii ce vin, iar britanicii trebuie să devină ”vecini buni și nu chiriași reținuți”, a spus el.

”Este greu de acceptat o decizie cu care nu ești de acord”, dar alegerea Marii Britanii trebuie respectată, a spus liderul ALDE Guy Verhofstadt (BE).

Cu toate acestea, modul în care a fost condusă campania de ieșire din UE, cu postere amintind de propaganda nazistă și minciuni, a creat un climat de frică și negativism. Continuarea nesiguranței de azi ar putea înrăutăți situația. ”Doar acționarea articolului 50 poate opri imediat acest lucru – 27 de state membre nu trebuie să aștepte un partid Tory dezorientat să se reorganizeze”, a mai spus el.

Liderul GUE/NGL Gabriele Zimmer (DE) a spus că grupul său nu poate fi de acord cu rezoluția supusă la vot de majoritatea grupurilor, pentru că nu există auto-critică în text. Criza financiară, ”tratamentul brutal” față de Grecia, Italia și alte țări au lăsat amintiri neplăcute cetățenilor UE și exact cei din Marea Britanie care s-au temut pentru joburile, asigurările și pensiile lor au votat să plece, a spus ea, adăugând că ”UE nu a arătat că își poate proteja cetățenii împotriva riscurilor globalizării”.

”Astăzi există posibilitatea să prezentăm un nou proiect, dar nu fiți surprinși dacă din Danemarca, Irlanda și până în Grecia există multă suspiciune”, a spus Philippe Lamberts (BE) în numele grupului Verzi/ALE. ”Avem nevoie să ne reîntoarcem la rădăcinile proiectului european și să oferim pace și prosperitate durabilă. Este posibil să asigurăm demnitate umană pentru toți oamenii, în UE și în afara ei? Răspunsul nostru este Da!”, a conchis el.

După intervenția președintelui pentru a calma atmosfera din plen pentru ca următorul vorbitor să fie auzit, liderul EFDD Nigel Farage (UK) a subliniat că cei care au râs de el în urmă cu 17 ani când a sosit în Parlament anunțând o campanie de ieșire din UE nu mai râd în prezent. ”Voi, ca proiect politic, sunteți în perioada de negare”, a spus el, prezicând că Marea Britanie nu va fi ultimul stat membru care va părăsi Uniunea. A avertizat că dacă UE va refuza ”un acord comercial rezonabil” , atunci consecințele vor fi mai mari pentru cele 27 de stat decât pentru Marea Britanie. ”Chiar și o lipsă de acord este mai bună pentru Marea Britanie decât acordul rău pe care îl avem acum”, a spus el.

Liderul ENF Marine Le Pen (FR) a numit votul din Marea Britanie ”de departe cel mai important eveniment istoric de la căderea zidului Berlinului” și o dovadă de iubire a poporului britanic pentru țara lor. A fost o palmă dată susținătorilor UE și a arătat că proiectul UE nu este ireversibil, a mai spus ea. O întârziere a implementării deciziei nu ar fi democratică, a avertizat ea.

Deputatul neafiliat Diane Dodds (UK) a spus că decizia poporului britanic ”nu poate fi rescrisă”. A acuzat liderii UE că ”s-au făcut că nu aud” frustrările pe care le-au exprimat britanicii ”ani de zile, dar acum ascultați”, a mai spus ea. Însă, cu toate acestea, Marea Britanie ”nu a întors spatele Europei”, a încheiat ea.

Răspunzând comentariilor deputaților, Hennis-Plasschaert a spus: ”În acest moment, răspunsul nu este mai multă sau mai puțină Europă, ci o Europă mai bună. Este clar că trebuie să acționăm. Uniunea noastră există doar pentru că este sprijinită de milioane de cetățeni și acest sprijin nu poate fi considerat necondiționat. Provocările comune cu care ne confruntăm toți nu vor dispărea și nicio țară de pe planetă nu poate face față acestor provocări de una singură”.

Juncker a subliniat nu trebuie învinovățită Comisia pentru rezultatul referendumului. El a subliniat că Marea Britanie nu a votat politica de austeritate sau protecția granițelor externe ale UE pentru că nu aparține nici zonei euro, nici spațiului Schengen. Și el l-a acuzat pe Farage de minciună: ”ați fabricat realitatea”, a spus el.

Dodds a subliniat că tonul dezbaterii a ”întărit toate stereotipurile care stârneau frica britanicilor de Europa”. ”Amenințările și hărțuiala nu vor funcționa”, a spus ea, cerând Marii Britanii și UE să construiască acum o relație care să ducă la economii prospere și la pace într-o ”lume tot mai periculoasă”.

Marcel De Graaff (ENF, NL) a spus că ziua de 23 iunie a fost o zi fantastică de eliberare pentru poporul britanic și începutul sfârșitului pentru un proiect construit prost. El a cerut lui Juncker și Comisiei să își dea demisia. Procesul de dezasamblare trebuie să înceapă cât de repede posibil, iar integrarea economică și politică trebuie să se oprească, a mai spus el.

Pentru Nigel Farage, lucrurile în Marea Britanie ”arată destul de bine” după referendum, este doar o agitație politică, demisiile premierului și comisarului britanic ”pentru un motiv bun”, a spus el. Dacă votul va mătura o parte a clasei politice britanice, ”așa să fie”, a spus Farage, adăugând că așteaptă să sărbătorească anul viitor ”ziua independenței” la 23 iunie.

Alyn Smith (Verzi/UK): Cu mândrie suntem scoțieni și sunt mândru că sunt european. Vreau ca țara mea să fie internaționalistă, cooperantă, ecologică, europeană. Iar poporul Scoției, împreună cu poporul Irlandei de Nord și cu cel al Londrei și cu mulți oameni din Anglia și Țara Galilor au votat să rămână în familia noastră de națiuni. Cer ca acest statut să fie respectat. Avem nevoie de capete limpezi și inimi fierbinți. Dar amintiți-vă: Scoța nu v-a părăsit. Vă rog, vă implor, dragi colegi, nu părăsiți Scoția! (aplauze în sală)

Martina Anderson (GUE/NGL, UK) a spus: “Noi în Irlanda de Nord nu suntem obligați de votul Marii Britanii. Respectăm și vom respecta voturile Irlandei de Nord, care, ca și Scoția, a votat să rămână. Ultimul lucru de care au nevoie oamenii în Irlanda de Nord este o nouă graniță cu 27 de state membre!”

Verhofstadt a făcut apel la ceilalți deputați să transmită un mesaj puternic Consiliului European și ”să voteze masiv rezoluția pregătită”. Adresându-se lui Nigel Farage, a spus: ”În sfârșit o să scăpăm de cea mai mare risipă din bugetul UE pe care am plătit-o 17 ani, salariul dumneavoastră!”

Ryszard Legutko (ECR, PL) a spus că ”acesta este cel mai rău lucru care s-a întâmplat în istoria integrării europene. Trebuie să reflectăm cum să corectăm acest lucru, atât Comisia cât și Parlamentul. Nu este o imagine prea roz, a spus el, întrebându-se dacă liderii UE vor putea învăța din greșeli.

Pittella i-a spus lui Farage: ”Trebuie să spun un lucru: nu ați făcut ce era mai bine pentru țara dumneavoastră și istoria va arăta acest lucru. Nu este timp pentru polemici, este un eveniment istoric și avem nevoie de claritate. Avem claritate din partea Brexit? Trebuie să trageți propriile concluzii și să notificați decizia. Noi avem idei clare despre ce trebuie să facem pe termen scurt și mediu pentru a salva Europa”, a spus el.

Weber a conchis spunând că dezbaterea a clarificat două lucruri: ”provocarea cu care ne confruntăm” și faptul că Parlamentul European sprijină proiectul european. El a cerut Consiliului European să nu fie atras în dispute interne mâine, ci să transmită un semnal puternic.

Parlamentul European: http://www.europarl.europa.eu/portal/ro

  1. Nu există încă păreri pentru acest articol