PE: un Brexit rapid pentru a elimina incertitudinea și o reformă profundă a UE

Marea Britanie trebuie să respecte dorința majorității cetățenilor săi, pe deplin și cât de repede posibil și să se retragă din UE oficial înainte de a discuta aranjamentele pentru orice tip nou de relație, spune Parlamentul European într-o rezoluție votată după dezbaterea din sesiunea plenară extraordinară de marți. Deputații subliniază și nevoia urgentă de reforme pentru ca UE să răspundă așteptărilor cetățenilor săi.

După dezbaterea dintre liderii grupurilor politice din Parlament, președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker și ministrul olandez Jeanine Hennis-Plasschaert, reprezentanta președinției prin rotație a UE, Parlamentul a votat o rezoluție privind următoarele etape după referendumul din Marea Britanie de la 23 iunie. Textul a fost adoptat cu 395 voturi la 200 și 71 abțineri.

Parlamentul cere guvernului britanic să respecte decizia democratică a poporului printr-o implementare rapidă și coerentă a procedurii de retragere – prin activarea articolului 50 din Tratatul Uniunii Europene, pentru a permite începerea rapidă a negocierilor de retragere.

Pentru a preveni nesiguranța care afectează pe toată lumea și pentru a proteja integritatea Uniunii, premierul britanic trebuie să informeze despre rezultatul referendumului Consiliul European din 28-29 iunie pentru a începe cât de curând posibil procedura de retragere și negocierile.

Deputații reamintesc faptul că Parlamentul European trebuie să își dea consimțământul pentru acordul de retragere și pentru orice formă de relație în viitor, conform tratatelor, și că trebuie să fie implicat pe deplin în toate etapele procedurilor viitoare.

Anularea președinției Consiliului UE pentru Marea Britanie în 2017

Parlamentul cere Consiliului să modifice ordinea președințiilor pentru a împiedica procesul de retragere să afecteze gestionarea activităților curente ale UE. Marea Britanie ar fi trebuit să preia președinția în a doua jumătate a anului 2017. Parlamentul va modifica și organizarea sa internă pentru a reflecta voința cetățenilor britanici de a se retrage din UE.

Viitorul UE

Provocările actuale necesită reforme pentru a face Uniunea ”mai bună și mai democratică” și pentru ”a realiza ce așteaptă cetățenii”, insistă deputații. ”Unele state membre pot alege să se integreze mai încet și mai puțin, dar nucleul UE trebuie întărit, iar soluțiile à la carte trebuie evitate”, se arată în text.

Parlamentul European: http://www.europarl.europa.eu/portal/ro

  1. Nu există încă păreri pentru acest articol