Parlamentul European cere aplicarea drepturilor pasagerilor din avioane

http://www.europarl.ro/resource/static/images/20140203pht34617_width_300.jpgPasagerii avioanelor întârziate sau deviate vor avea mai multe șanse să primească compensații, iar companiile aeriene vor primi instrucțiuni clare despre cum să răspundă plângerilor pasagerilor, conform unei propuneri legislative votate în primă lectură de Parlament.

“Drepturile pasagerilor avioanelor privesc practic orice cetățean din UE. Este povestea lui David și Goliat, întrucât doar 2% dintre pasageri primesc în realitate compensații după depunerea unei plângeri împotriva unei companii aeriene. Cred că textul pe care l-am votat astăzi aduce un echilibru rezonabil între drepturile companiilor și pasagerilor. Am îmbunătățit protecția consumatorilor, recunoscând flexibilitatea necesară în acest domeniu”, a spus raportorul Georges Bach (PPE, LU).

Reglementările revizuite vor obliga transportatorii aerieni să numească persoane de contact la aeroport care să îi informeze pe pasageri despre drepturile pe care le au, să îi ajute să completeze plângerile, să le ofere asistență, rambursări și zboruri alternative. Pasagerii vor putea să depună plângeri la ei, inclusiv cele privind bagajele pierdute sau rătăcite.

Zboruri amânate

În cazul unor zboruri întârziate, pasagerii trebuie să primească informații privind amânarea zborurilor nu mai târziu de 30 minute după ora inițială de plecare.

Plecare cu bilete dus-întors se vor putea îmbarca doar la drumul de retur, chiar dacă nu au utilizat zborul dus.

Bagajul

Pasagerii vor fi informați în etapele inițiale ale procesului de rezervare despre permisiunile privind bagajele. Permisiunile privind bagajul de mână vor fi modificate, cuprinzând și o haină, o poșetă și o pungă de cumpărături de aeroport.

Reclamații

În cazul în care companiile aeriene care nu răspund unei plângeri în termen de două luni se va considera că au acceptat tacit plângerea clientului. Acelea care vor face apel la circumstanțe extraordinare în care nu trebuie să plătească compensații vor fi obligate să transmită în scris pasagerilor explicații detaliate. Propunerile de reguli conțin o listă exhaustivă de astfel de circumstanțe, cum ar fi probleme tehnice, tulburări politice sau conflicte de muncă spontane.

Cu toate acestea, în cazul unor circumstanțe extraordinare de durată, cum ar fi norul de cenușă din 2010, responsabilitatea companiilor aeriene privind cazarea pasagerilor se limitează la cinci nopți.

Falimentul

Pentru a se asigura că pasagerii nu sunt afectați de falimentul companiilor aeriene, Parlamentul a introdus cerința creării unor mecanisme potrivite de garantare, cum ar fi fondurile, sau încheierea unor polițe de asigurare.

O mai bună aplicare

Autoritățile naționale ar trebui să aibă suficientă putere să pedepsească companiile aeriene care încalcă drepturile pasagerilor și ar trebui să verifice rapoartele acestora privind modalitatea de ajutorare a pasagerilor zborurilor întârziate sau anulate, se mai arată în text

Ce urmează?

Parlamentul a votat poziția sa în prima lectură. Conform procedurii de co-decizie, Consiliul de Miniștri poate accepta propunerea Parlamentului sau poate adopta propria sa poziție care să facă obiectul unor dezbateri ulterioare cu Parlamentul.

SURSA: http://www.europarl.ro/ro/stiri_evenimente/stiri/2014/februarie/drepturi_pasageri_avioane.html;jsessionid=A9C8306C9A6B30E788DCFE526ADE087C

  1. Nu există încă păreri pentru acest articol