OMG: decizia aparţine statelor membre

Ţările UE vor fi libere să decidă dacă doresc să cultive organisme modificate genetic pe propriul teritoriu.

A cultiva sau a nu cultiva organisme modificate genetic?
Comisia propune ca statele membre să aibă libertatea de a decide asupra acestei probleme care a constituit, zeci de ani, un adevărat măr al discordiei.

UE va continua să aprobe cultivarea organismelor modificate genetic (OMG), pe baza recomandărilor ştiinţifice cu privire la siguranţa acestora. Însă fiecare guvern va putea să ia măsuri de limitare sau chiar de interzicere a cultivării OMG-urilor autorizate de UE, pe întreg teritoriul lor sau doar pe o parte din acesta.

Poziţiile ţărilor UE în această chestiune diferă, ceea ce face ca deciziile comune privind autorizarea unui produs modificat genetic să fie mai greu de luat.

Unele sunt receptive, susţinând că acest tip de recolte asigură o producţie mai mare şi sunt mai rezistente la dăunători. Altele rămân preocupate de problema riscurilor pentru sănătate şi mediu. Mulţi agricultori se tem că aceste culturi ar putea contamina recoltele organice şi convenţionale, care ar fi astfel mai greu de comercializat sub eticheta de produse fără OMG.

În UE, OMG-urile se cultivă pe scară mult mai redusă comparativ cu SUA, Brazilia şi Argentina. În prezent, doar două produse modificate genetic pot fi comercializate spre cultivare în UE şi doar unul dintre ele a fost aprobat pentru consum alimentar – un tip de porumb cu denumirea de MON810.

Procesul de autorizare de către UE urmează să fie îmbunătăţit în ceea ce priveşte atât protecţia consumatorilor, cât şi funcţionarea pieţei interne.

Pentru a fi adoptată, propunerea necesită aprobarea guvernelor UE şi a Parlamentului European.

Politica UE în materie de OMG
http://ec.europa.eu/food/food/biotechnology/index_en.htm

  1. Nu există încă păreri pentru acest articol