Noi reguli privind electricitatea: comparați prețurile, schimbați furnizorii, produceți acasă

Consumatorii vor avea noi drepturi grație normelor UE privind accesul la siturile de comparare a prețurilor energiei electrice, monitorizarea energetică și energia produsă acasă. Noile norme au nevoie de aprobarea Parlamentului înainte să intre în vigoare. Acestea au fost aprobate de comisia parlamentară pentru energie pe 21 februarie.

Propunerile fac parte din reforma mai largă a pieței de energie electrică și pachetul de energie curată și sunt concepute pentru a stimula concurența, pentru a consolida cooperarea între țările UE în cazul unei crize energetice și a facilita trecerea la surse de energie curată, cum ar fi energia eoliană și solară.

Citiți mai multe despre drepturile suplimentare de care vă veți puteți bucura în curând:

  • Producerea energiei la domiciliu și vânzarea acesteia. Consumatorii și comunitățile locale vor avea posibilitatea să participe activ la piața energiei electrice: să producă propria electricitate, să o consume sau să o vândă altora.
  • Facilitarea schimbării furnizorului. De asemenea, consumatorii vor putea schimba mai repede – în termen de 24 de ore – furnizorii de energie electrică, fără taxe, cu excepția cazului în care doresc încheierea prematură a unui contract pe durată determinată. În acest caz, taxele vor trebui să fie limitate, iar contractele care le includ vor trebui să le ofere consumatorilor avantaje tangibile în schimb.
  • Asigurarea unor situri  fiabile de comparare a prețurilor. Înainte de a schimba furnizorul, este important să fiți informați. În unele țări UE, consumatorii pot utiliza instrumente de comparație online. Deputații europeni doresc să se asigure că cetățenii UE beneficiază de acces gratuit la cel puțin un astfel de instrument, care ar trebui să respecte și standardele minime de calitate. În conformitate cu normele existente, oamenii au deja dreptul de a se retrage dintr-un nou contract în termen de 14 zile, dacă acesta a fost încheiat pe internet sau prin telefon.
  • Facturi mai clare. Mulți clienți încă nu înțeleg detaliile facturii lor la electricitate, după cum arată un studiu de piață realizat de Comisia Europeană. Noile reguli ar trebui să îmbunătățească acest lucru, solicitând furnizorilor să prezinte informații despre consumul de energie și costurile pentru fiecare factură într-un mod ușor de înțeles.
  • Monitorizarea consumului de energie electrică. Clienții vor putea solicita un contor inteligent care să prezinte consumul de energie și costul în timp real și care poate fi citit de la distanță. Acestea ar trebui instalate în condiții echitabile în termen de trei luni de la data solicitării. Țările UE trebuie să asigure lansarea de contoare inteligente, dar nu sunt obligate să finanțeze instalarea lor în cazul în care costurile depășesc beneficiile.Consumatorii ar trebui să poată să-și adapteze consumul de energie și în funcție de semnalele de preț în timp real de pe piață, în cazul în care optează pentru un contract dinamic al prețului energiei electrice, o opțiune prevăzută în noile norme.
  • Protecția clienților vulnerabili. Țările UE vor fi obligate să elaboreze planuri de acțiune pentru reducerea numărului de gospodării vulnerabile și sărace.
  1. Nu există încă păreri pentru acest articol