Nadia Murad Basee și Lamiya Aji Bashar vor primi Premiul Saharov 2016
Nadia Murad Basee și Lamiya Aji Bashar, supraviețuitoare ale Statului Islamic, vor primi Premiul Saharov pentru libertatea de gândire acordat de Parlamentul European, marți, 13 decembrie, în cadrul unei ceremonii care va avea loc la Strasbourg. După ce au scăpat de sclavia sexuală la care au fost supuse de Statul Islamic, cele două au devenit purtătoare de cuvânt pentru comunitatea yazidită și femeile afectate de violența sexuală a campaniei ISIS.
Urmăriți live ceremonia Premiului Saharov
Ceremonia de decernare a Premiului Saharov are loc marți, de 13 decembrie, în Parlamentul European, la Strasbourg, la ora 12.00 CET. Urmăriți ceremonia live pe site-ul Parlamentului European, pe contul de Facebook al Parlamentului European sau pe alte platforme de social media, folosind hashtagul #Saharov.
Cine sunt Nadia Murad Basee și Lamiya Aji Bashar
Nadia Murad Basee și Lamiya Aji Bashar militează pentru comunitatea yazidită și femeile afectate de violența sexuală a campaniei ISIS. Sunt din Kocho, unul dintre orașele de lângă Sinjar (în Irak) masacrate de ISIS în vara anului 2014. Se numără printre miile de fete și femei yazidite răpite de militanții ISIS și forțate să facă sclavie sexuală.
În cele din urmă, ele au reușit să scape: Nadia Murad în noiembrie 2014 și Lamiya Aji Bashar în aprilie în 2016.
Nadia Murad, în vârstă de 23 de ani, și Aji Bashar, în vârstă de 19 de ani, trăiesc acum în Germania și militează activ pentru creșterea gradului de conștientizare a situației dificile în care se află comunitatea Yazidi din Irak (o minoritate religioasă supusă unei campanii de genocid de către militanți ISIS) și femeile afectate de campania de violență sexuală a grupului terorist.
„Am văzut mii de refugiați cum trec prin același lucru ca mine și familia mea. Noi suntem răspândiți peste tot. Știu, de asemenea, că ISIS încă încercă să ne extermine. Mă gândesc la asta și acest lucru îmi dă putere, toată puterea sa continui”, spune Nadia.
„Aș dori într-adevăr să explic ce mi s-a întâmplat acolo. Nu doar pentru mine, ci și ca alții, alte femei, să nu mai fie tratați așa, astfel ca noi, minoritatea yazidită, să nu mai fim nevoiți niciodată să trecem prin așa ceva”, explică Lamyia.
Finaliștii Premiului Saharov 2016 Can Dündar și Mustafa Dzhemilev vor participa, de asemenea, la ceremonia de acordare a premiului.
Premiul Saharov: ce este și cum funcționează
Premiul Saharov pentru libertatea de gândire este acordat de Parlamentul European în fiecare an. Onorează persoane și organizații care apără drepturile omului și libertățile fundamentale. Premiul este însoțit de suma de 50.000 de euro. Anul trecut, laureat a fost Raif Badawi.
Nominalizările pentru Premiul Saharov se pot face de grupurile politice sau un grup de cel puțin 40 de eurodeputați. Comisiile pentru afaceri externe și dezvoltare aleg prin vot trei finaliști, iar mai târziu, câștigătorul este ales de Conferința Președinților.