„Move2Learn, Learn2Move” – O nouă inițiativă pentru mobilitatea tineretului în Europa

Comisia Europeană a prezentat pe 27 martie, o inițiativă în cadrul programului Erasmus + care sprijină în continuare dobândirea de competențe și mobilitatea tinerilor europeni. Denumită „Move2Learn, Learn2Move” inițiativa va permite ca cel puțin 5.000 de cetățeni tineri să călătorească în altă țară din UE de o manieră durabilă – în mod individual sau împreună cu colegii de clasă. Această inițiativă punctuală, care este legată de cea de-a 30-a aniversare a programului Erasmus, este în concordanță cu două priorități centrale ale Comisiei: de a se concentra din nou asupra tineretului Europei și de a facilita mobilitatea cetățenilor UE, în special mobilitatea cu emisii scăzute.

Inițiativa „Move2Learn, Learn2Move” are la bază o idee avansată de Parlamentul European în anul 2016. Ea va fi pusă în aplicare prin intermediul eTwinning, cea mai mare rețea din lume a cadrelor didactice. Parte a programului Erasmus+, aceasta le permite profesorilor și elevilor din toată Europa să elaboreze proiecte împreună prin intermediul unei platforme online.

Comisarul pentru educație, cultură, tineret și sport, Tibor Navracsics, a declarat: „Bazându-se pe succesul platformei eTwinning, această inițiativă va permite tinerilor să descopere și acumuleze experiențe în țări și culturi diferite din întreaga Europă. Ea va constitui un nou exemplu de reușită a programului Erasmus, care împlinește 30 de ani și al cărui scop este de a reuni oamenii și de a-i ajuta să-și dezvolte sentimentul identității europene.”

Comisarul pentru transporturi, Violeta Bulc, a declarat: „Transportul nu înseamnă camioane, nave sau autostrăzi; transportul se referă la oameni. Dorim să oferim tinerilor europeni șansa de a descoperi Europa. Dorim, de asemenea, să-i încurajăm să călătorească în mod ecologic, acesta fiind motivul pentru care emisiile de CO2 vor fi luate în considerare. De asemenea, sunt mulțumită de faptul că putem conta pe participarea activă a operatorilor de transport pentru a contribui la consolidarea acestei inițiative.”

Inițiativa va fi accesibilă tuturor claselor cu elevi în vârste cuprinse între 16 ani și 19 ani, din școlile care participă la eTwinning. Acestea sunt invitate să precizeze dacă doresc să obțină bilete de călătorie gratuite (cu valori între 350 EUR și 530 EUR) care vor fi acordate pentru cele mai bune proiecte eTwinning realizate în fiecare țară participantă. Incluziunea socială va fi un criteriu important în selectarea celor mai bune proiecte. După stabilirea câștigătorilor, aceștia vor putea călători din luna august 2017 până în luna decembrie 2018, la o dată pe care o vor alege ei. Elevii vor putea călători în grup, în cadrul unei excursii școlare, sau individual, în funcție de decizia părinților și a cadrelor didactice.

Toate mijloacele de transport, operatorii și liniile disponibile pot fi selectate, luând în considerare criteriile de durabilitate și punctele de plecare și de destinație ale studenților participanți. Unii operatori susțin inițiativa prin oferirea de rabaturi speciale participanților. Acești operatori sunt: Aegean Airlines, Air Dolomiti, ALSA Grupo, Azores Airlines, Brussels Airlines, Comboios de Portugal, Croatia Airlines, Deutsche Bahn, Hahn Air, Iberia Express, Interrail, Luxair, Naviera Armas, Olibus, SNCF, Transferoviar Calatori, Trenitalia, Vueling și Westbahn.

Comisia invită și alți operatori să se alăture inițiativei.

Context

eTWinning este o platformă care îi permite personalului școlar (cadrelor didactice, directorilor de școală sau bibliotecarilor) să comunice, să colaboreze și să dezvolte proiecte în cadrul unei comunități de învățare în Europa. În acest mod, eTwinning promovează colaborarea între școli și elevi și oferă cadrelor didactice posibilități de dezvoltare profesională online gratuită și continuă. Peste 450.000 de cadre didactice au interacționat prin intermediul acestei platforme.

Lansată în anul 2005 ca principală acțiune a programului eLearning al Comisiei Europene, eTwinning face parte, din anul 2014, din programul Erasmus + pentru educație, formare, tineret și sport. Platforma este susținută și administrată de către European Schoolnet, un parteneriat internațional format din 30 de ministere ale educației din Europa care elaborează abordări ale educației pentru școlile, cadrele didactice și elevii din întreaga Europă. eTwinning este sprijinită și la nivel național prin 37 de centre naționale de asistență.

 

Pentru informații suplimentare privind inițiativa „Move2Learn, Learn2Move”:

Fișă informativă: Inițiativa „Move2Learn, Learn2Move”

Fișă informativă: eTwinning

Move2learn, Learn2Move

  1. Nu există încă păreri pentru acest articol