Jocurile de noroc on-line: Măsuri pentru reducerea riscurilor

Comisia Europeană propune un nou plan de acţiune privind jocurile de noroc, menit să-i protejeze pe consumatori, să elimine publicitatea iresponsabilă şi să prevină aranjarea meciurilor în contextul pariurilor. Jocurile de noroc on-line câştigă din ce în ce în ce mai mulţi adepţi. Pokerul, cazinourile, pariurile sportive şi loteriile sunt afaceri de succes. În 2011, aproximativ 6,8 milioane de europeni au plasat un pariu on-line, aducându-le furnizorilor de jocuri de noroc venituri de 9,3 miliarde de euro. Se estimează că această cifră va ajunge la 13 miliarde de euro, până în 2015.

Multe ţări din UE au introdus norme pentru a le garanta consumatorilor pasionaţi de jocuri de noroc un mediu sigur, dar sistemele diferă de la o ţară la alta:

  • Germania şi Olanda au interzis anumite tipuri de pariuri on-line.
  • În Finlanda, Portugalia şi Suedia, serviciile de jocuri de noroc on-line sunt gestionate de un singur operator.
  • Danemarca, Estonia, Franţa, Italia şi Spania au introdus licenţe, astfel încât jocurile de noroc on-line să poată fi furnizate de mai multe companii.

Fiecare sistem îşi propune să elimine frauda şi să protejeze grupurile vulnerabile, cum ar fi copiii.

Însă, dat fiind faptul că aceste jocuri se desfăşoară on-line, cetăţenii nu sunt neapărat protejaţi în baza legislaţiei adoptate de propria ţară. Cineva din Germania poate, de exemplu, să plaseze un pariu prin intermediul unui site din Regatul Unit.

De asemenea, Comisia va adresa statelor membre o serie de recomandări pentru a le ajuta să rezolve problema aranjării meciurilor în contextul pariurilor sportive. Propunerile Comisiei vizează schimbul de informaţii, urmărirea activităţilor suspecte, elaborarea unor prevederi privind conflictele de interese şi înfiinţarea de linii telefonice speciale pentru semnalarea comportamentelor neadecvate.

Măsurile prevăzute de planul de acţiune se vor aplica începând din 2013.

Mai multe despre legislaţia UE privind jocurile de noroc: http://ec.europa.eu/internal_market/services/gambling_en.htm

  1. Nu există încă păreri pentru acest articol