Fonduri de 2 miliarde EUR

Fonduri de 2 miliarde EUR pentru accelerarea instituirii Consiliului european pentru inovare

Bruxelles, 18 martie 2019

În perspectiva discuțiilor din cadrul Consiliului European din 21-22 martie privind inovarea, industria și competitivitatea, Comisia ia măsuri decisive în vederea instituirii unui Consiliu european pentru inovare.

În condițiile în care concurența la nivel mondial se intensifică, Europa trebuie să își consolideze capacitatea de inovare și asumare a riscurilor, pentru a concura pe o piață definită din ce în ce mai mult de noile tehnologii. Din acest motiv, Comisia Juncker instituie un Consiliu european pentru inovare (CEI), a cărui misiune este să transforme descoperirile științifice ale Europei în întreprinderi care au capacitatea de a se dezvolta mai rapid. Aflat în prezent în faza-pilot, Consiliul european pentru inovare va deveni realitate începând cu anul 2021, în cadrul următorului program al UE pentru cercetare și inovare, Orizont Europa.

Carlos Moedas, comisarul pentru cercetare, știință și inovare, a declarat: „Prin crearea Consiliului european pentru inovare nu ne mulțumim doar să oferim finanțare. Punem la punct un întreg sistem în domeniul inovării, pentru a plasa Europa pe primele locuri în ceea ce privește tehnologiile și inovațiile strategice care ne vor modela viitorul, cum ar fi inteligența artificială, biotehnologia și energia cu emisii zero. Trebuie să ne concentrăm asupra nevoilor inovatorilor, deoarece ei sunt cei care vor genera locuri de muncă, vor consolida competitivitatea noastră la nivel mondial și ne vor îmbunătăți viața de zi cu zi.”

În 2017, Comisia a lansat faza-pilot a Consiliului european pentru inovare, introducând concursuri deschise și interviuri directe pentru a identifica și a finanța cele mai inovatoare start-up-uri și IMM-uri din Europa. Între timp, 1276 de proiecte cu un grad ridicat de inovare au beneficiat deja de finanțare totală de peste 730 de milioane EUR.

Astăzi, Comisia anunță măsuri importante care vor dinamiza ultimii doi ani din faza pilot a CEI:

  • Fonduri în valoare de peste 2 miliarde EUR în perioada 2019-2020 pentru lanțul inovării: proiecte de pionierat („pathfinder”) pentru dezvoltarea tehnologiilor avansate pornind de la baza de cercetare (cu începere de mâine) și finanțare cu rol „accelerator” destinată start-up-urilor și IMM-urilor, pentru a le susține în crearea inovațiilor și în dezvoltarea lor până în etapa în care pot atrage investiții private (cu începere din luna iunie). În cadrul „acceleratorului”, companiile vor avea acces la finanțare mixtă (granturi și fonduri proprii) de până la 15 milioane EUR.
  • Comisia va numi între 15 și 20 de lideri ai inovării în cadrul unui comitet consultativ al CEI, cu rolul de a supraveghea etapa pilot a CEI, de a pregăti viitorul CEI și de a promova CEI la nivel internațional. Inovatorii din întregul ecosistem sunt invitați să-și exprime interesul până la 10 mai.
  • Comisia va recruta un prim grup de „manageri de programe” cu experiență de top în domeniul noilor tehnologii, pentru a oferi sprijin direct și permanent proiectelor. Apelul pentru candidaturi va fi publicat în curând.
  • Tot astăzi, Comisia anunță un număr de 68 de start-up-uri și IMM-uri suplimentare selectate pentru o finanțare totală de 120 de milioane EUR în cadrul actualului proiect-pilot al CEI. Printre inovațiile dezvoltate de companii se numără o tehnologie de plată online bazată pe blockchain, noi ecrane eficiente din punct de vedere energetic și o soluție pentru combaterea zgomotului produs de trafic (defalcarea beneficiarilor în funcție de țară și sector).

Având în vedere importanța economică din ce în ce mai mare a inovațiilor revoluționare și disruptive, precum și succesul inițial al proiectului-pilot al CEI, Comisia a propus alocarea unor fonduri de 10 miliarde EUR pentru CEI în cadrul Orizont Europa, programul UE de finanțare a cercetării și inovării pentru perioada 2021-2027.

Context

Cu doar 7 % din populația mondială, Europa reprezintă 20 % din investițiile mondiale în cercetare și dezvoltare, produce o treime din toate publicațiile științifice de calitate și deține o poziție de lider mondial în sectoare industriale precum industria farmaceutică, industria chimică, ingineria mecanică și moda. Însă Europa trebuie să depună mai multe eforturi pentru a transforma această excelență în succes și pentru a da noilor piețe bazate pe inovare campioni de talie mondială. Acesta este în special cazul inovațiilor bazate pe tehnologii (inovații revoluționare) sau piețe (inovații disruptive) complet noi.

În iunie 2018, Comisia a propus cel mai ambițios program dedicat cercetării și inovării de până acum, Orizont Europa, cu un buget propus de 100 de miliarde EUR pentru perioada 2021-2027. Propunerea se bazează pe contribuția Comisiei la reuniunea liderilor UE din 16 mai de la Sofia, „O agendă europeană reînnoită pentru cercetare și inovare – șansa Europei de a-și modela viitorul”, care a subliniat necesitatea creării unui Consiliu european pentru inovare, precum și alte măsuri utile pentru a asigura competitivitatea Europei pe plan mondial.

Concluziile Consiliului European din 28 iunie 2018 au aprobat înființarea CEI în cadrul următorului buget pe termen lung (2021-2027). Liderii UE au invitat Comisia să lanseze o nouă inițiativă-pilot privind inovarea revoluționară în perioada rămasă din programul Orizont 2020, pentru a crea condițiile necesare pentru un CEI complet funcțional în cadrul programului Orizont Europa.

Consiliul european pentru inovare face parte dintr-un ecosistem mai vast pe care UE îl instituie pentru a le oferi numeroșilor antreprenori din Europa toate posibilitățile de a deveni întreprinderi de elită pe plan mondial. Printre alte inițiative se numără un program paneuropean de fonduri de fonduri cu capital de risc (VentureEU), Planul de investiții pentru Europa (FEIS), lucrările Institutului European pentru Inovare și Tehnologie, planul de acțiune privind uniunea piețelor de capital pentru îmbunătățirea accesului la finanțare sau propunerea de directivă privind insolvența întreprinderilor.

Pentru informații suplimentare

  1. Nu există încă păreri pentru acest articol