Extinderea criteriilor de etichetare ecologică

Extinderea criteriilor de etichetare ecologicăComisia Europeană a adoptat miercuri, 17 august, un nou set de criterii ecologice în ce privește etichetarea calculatoarelor (personale, portabile și tablete), articolelor de mobilier și de încălțăminte. Producătorii interesați să beneficieze de această etichetă ecologică (Eco-Label) trebuie să respecte cerințe stricte privind performanțele de mediu ale produselor, siguranța lor și aspectele sociale.

Eticheta ecologică promovează tranziția la o economie circulară, ce sprijină producția și consumul durabile. Datorită unor criterii ecologice transparente, consumatorii pot face alegeri conștiente, fără a renunța însă la calitatea produselor. Eticheta ecologică recompensează, de asemenea, producătorii care aleg să conceapă produse rezistente și reparabile, promovând astfel economisirea resurselor și inovarea“, a declarat comisarul european pentru mediu, afaceri maritime și pescuit Karmenu Vella.

Pentru a fi eligibili să folosească eticheta ecologică, producătorii de calculatoare vor trebui să aibă în  vedere, în procesul de proiectare și fabricație, eficiența energetică și posibilitatea de actualizare a dispozitivelor, precum și ușurința cu care acestea pot fi demontate pentru a se recupera și recicla resursele componente.

În cazul articolelor de mobilier, noile criterii solicită producătorilor să efectueze o evaluare mai detaliată a ciclului de viață, acordând totodată o atenție specială compușilor și reziduuri periculoase, ce pot contribui la poluarea aerului din încăperi.

A fost acordată o atenție deosebită îmbunătățirii responsabilității sociale a companiilor, potrivit standardelor internaționale, în ceea ce privește condițiile de muncă aplicabile liniilor de asamblare finală a articolelor de încălțăminte.

Criteriile revizuite sunt valabile timp de șase ani de la data adoptării.

Pagini Utile

  1. Nu există încă păreri pentru acest articol