November 22nd, 2018
Dacă intenționați să cumpărați produse pe teritoriul uniunii europene, aveți o serie de drepturi. Cum Procedați Dacă Aveți Nevoie de O RAMBURSARE SAU DE O REPARAȚIE?
Dacă ați achiziționat, pe teritoriul Uniunii Europene, produse care sunt defecte sau care nu corespund descrierii, vânzătorul are obligația de a le repara sau de a le înlocui gratuit, ori de a vă oferi o reducere de preț/rambursarea completă a prețului.
> De regulă, veți putea solicita o rambursare parțială sau integrală numai în cazul în care repararea ori înlocuirea nu este posibilă.
> În unele țări, aveți obligația de a-l informa pe vânzător cu privire la descoperirea unui defect în termen de două luni.
> În primele 6 luni de la recepționarea produsului, trebuie să îi arătați vânzătorului că produsul este defect sau nu corespunde descrierii.
> După 6 luni, în majoritatea țărilor, trebuie să demonstrați că defectul exista deja la recepționarea produsului, de exemplu că el se datorează calității slabe a materialelor.
> Comerciantul trebuie întotdeauna să ofere o soluție.
> Aveți la dispoziție o perioadă „de grație” de 14 zile pentru a anula achizițiile și a returna produsele achiziționate on-line, indiferent de motiv.
- Perioada de grație nu se aplică anumitor tipuri de produse, precum biletele de avion și de tren, biletele la concerte, rezervările la hoteluri, rezervările pentru închirierea de mașini, produsele personalizate, conținutul digital on-line descărcat sau produsele achiziționate de la o persoană fizică.
> Banii ar trebui să vi se returneze în termen de 14 zile de la primirea anulării, dar comercianții pot să amâne rambursarea sumei plătite dacă nu au primit produsele sau o dovadă a faptului că le-ați returnat. Dacă produsele sunt deteriorate sau prezintă un defect, ar trebui să vă fie rambursate și cheltuielile de transport.
LA CE GARANȚII AVEȚI DREPTUL ÎN CALITATE DE CONSUMATOR?
> Aveți întotdeauna dreptul la garanția minimă, gratuită, de 2 ani, indiferent dacă achiziționați produsele on-line, de la magazin sau prin poștă.
> Perioada de 2 ani începe odată cu primirea produsului achiziționat.
> Garanția de 2 ani este un drept minim; normele naționale din țara dvs. vă pot oferi protecție suplimentară. Abaterea de la norme trebuie să fie în interesul consumatorului.
> Și produsele la mâna a doua cumpărate de la un comerciant sunt acoperite de garanția de 2 ani. În unele țări, această garanție poate fi mai mică de doi ani, dar nu mai mică de un an.
CE DREPTURI AVEȚI ÎN CEEA CE PRIVEȘTE LIVRAREA?
> În toate cazurile, trebuie să vi se comunice în mod clar prețul total de achiziție, inclusiv costurile de livrare și alte costuri conexe.
> Trebuie să vă dați în mod explicit acordul pentru orice costuri suplimentare.
> Comerciantul răspunde de eventuala deteriorare a bunurilor de la expediere până în momentul în care le primiți.
> Dacă nu ridicați produsul achiziționat imediat sau dacă l-ați comandat pentru a vă fi livrat acasă, comerciantul ar trebui să vi-l livreze în termen de 30 de zile.
> Dacă nu primiți produsul în termen de 30 de zile sau în intervalul stabilit, trebuie să contactați comerciantul și să-i acordați o perioadă de timp suplimentară și rezonabilă pentru a-i permite să efectueze livrarea.
> În cazul în care comerciantul nu livrează în termenul prelungit, aveți dreptul de a rezilia contractul și de a vă primi banii înapoi cât mai curând.
CE SE CONSIDERĂ „TRATAMENT INCORECT” ÎN CAZUL CUMPĂRĂTURILOR?
> Atunci când achiziționați produse și servicii în UE, legislația UE vă protejează împotriva practicilor comerciale neloiale.
> Întreprinderile trebuie să vă furnizeze suficiente informații corecte pentru a vă permite să luați o decizie de cumpărare informată. În caz contrar, acțiunile acestora pot fi considerate neloiale și aveți dreptul de a solicita despăgubire.
> Consumatorii europeni beneficiază de protecție împotriva a două categorii principale de practici comerciale neloiale:
- practicile înșelătoare, care se manifestă prin acțiune directă (furnizarea de informații false) sau omisiune (nefurnizarea unor informații importante); - practicile agresive, al căror scop este să vă constrângă să cumpărați.
> Dacă un lucru este „gratuit”, nu puteți fi obligat(ă) să plătiți altceva decât costurile:
- pentru a răspunde la anunțul publicitar; - pentru a ridica produsul dintr-un punct de livrare sau pentru a-l primi la adresa pe care o indicați.