Consolidarea spațiului Schengen pentru o mai bună securitate

colegiul comisarilorComisia Europeană a propus miercuri, 27 septembrie, o serie de măsuri pentru menținerea și consolidarea spațiului Schengen, ce includ actualizarea Codului frontierelor Schengen și garanții procedurale mai stricte, precum și o comunicare despre măsurile luate deja pentru a răspunde provocărilor în materie de securitate și o recomandare adresată statelor membre privind mai buna aplicare a normelor referitoare la controalele temporare la frontieră.

Prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a declarat: „Normele din Codul frontierelor Schengen privind reintroducerea controalelor la frontierele interne au fost elaborate într-o perioadă în care provocările cu care ne confruntam erau altele. Circumstanțele excepționale cu care ne confruntăm în prezent, cum ar fi creșterea amenințării teroriste, ne-au determinat să propunem un cod al frontierelor Schengen mai adecvat scopului pentru care a fost conceput și mai bine aliniat la cerințele timpurilor pe care le traversăm.

Comisarul pentru migrație, afaceri interne și cetățenie, Dimitris Avramopoulos, a declarat: „Absența controalelor la frontierele interne constituie esența însăși a spațiului Schengen. Însă într-un spațiu comun, fără controale la frontiere, preocupările în materie de securitate sunt și ele comune. Iată de ce trebuie să facem tot posibilul pentru a păstra echilibrul delicat între, pe de o parte, libera circulație și mobilitatea persoanelor și, pe de altă parte, aspectele de securitate. Și putem realiza acest lucru numai prin intermediul unui cadru Schengen coordonat și unitar, care ar trebui să includă și România și Bulgaria.

Propunerile prezentate de Comisie vor aduce la zi normele Schengen, urmărind totodată ca acestea să fie utilizate într-un mod mai eficient și numai în situații excepționale, ca o măsură de ultimă instanță, în cazul în care sunt necesare și proporționale. Normele consolidate sunt mai stricte și în ceea ce privește obligația cooperării cu statele membre învecinate, în special în vederea reducerii la minimum a impactului asupra liberei circulații a persoanelor.

Pentru a asigura o aplicare comună mai eficientă a Codului frontierelor Schengen și a normelor Schengen în sens larg, Comisia a invitat Consiliul UE să ia decizia de a integra pe deplin Bulgaria și România în spațiul Schengen, Croația urmând de asemenea să devină un membru cu drepturi depline de îndată ce vor fi îndeplinite toate criteriile necesare.

Context

Spațiul Schengen este cel mai mare spațiu de liberă circulație din lume. Acesta permite celor peste 400 de milioane de cetățeni UE și a celor care vizitează Europa să se deplaseze fără restricții în interiorul frontierelor UE, principiul aplicându-se de asemenea și bunurilor și serviciilor.

Pentru informații suplimentare

Întrebări și răspunsuri: Menținerea și consolidarea spațiului Schengen

Comunicarea privind menținerea și consolidarea spațiului Schengen

Regulamentul de modificare a normelor aplicabile reintroducerii temporare a controlului la frontierele interne

Recomandarea referitoare la punerea în aplicare a dispozițiilor Codului frontierelor Schengen privind reintroducerea temporară a controlului la frontierele interne în spațiul Schengen

Fișă informativă: Normele Schengen explicate – septembrie 2017

Comunicare: Înapoi la Schengen – o foaie de parcurs

  1. Nu există încă păreri pentru acest articol