Comisia Europeană și autoritățile naționale pentru protecția consumatorilor sunt în alertă maximă

🔔Comisia Europeană și autoritățile naționale pentru protecția consumatorilor sunt în alertă maximă și solicită platformelor online să oprească diversele escrocherii și practici neloiale.
🤔Pe măsură ce noul virus se răspândește în întreaga UE, comercianții necinstiți promovează și vând produse (de exemplu, măști, șepci, dezinfectanți) care se presupune că ar împiedica sau ar vindeca o eventuală infecție. 😷🦠
📜Cu sprijinul Comisiei a fost emisă de către autoritățile pentru protecția consumatorilor din statele membre un document comun de poziție – CPC Common Position COVID19 – referitor la cele mai raportate escrocherii și practici neloiale apărute în acest context. Obiectivul este de a invita și de a ajuta operatorii de platforme online să identifice mai bine astfel de practici ilegale, să le elimine și să prevină apariția altora similare. Este în interesul general să se garanteze un mediu online sigur în care consumatorii, în special în contextul dificultăților cauzate de criza actuală, să se simtă protejați împotriva oricăror practici ilegale care le-ar putea pune în pericol sănătatea.
⚠️Consumatorii ar trebui să fie precauți dacă, în cadrul unei oferte sau al unei campanii de marketing, comercianții:
⭕️utilizează un limbaj sau imagini care sugerează în mod explicit sau implicit că un produs poate preveni sau vindeca infecția cu CODVID-19
⭕️fac referire la presupuși medici, profesioniști din domeniul sănătății, experți sau alte surse neoficiale care declară că un produs poate preveni sau vindeca o infecție cu noul virus
⭕️menționează, prin denumire sau siglă, autorități guvernamentale, experți oficiali sau instituții internaționale care se presupune că ar susține proprietățile de protecție sau vindecare ale produsului, fără a furniza linkuri sau trimiteri la documente oficiale
⭕️pretind că produsul se găsește în cantități limitate, utilizând expresii precum „disponibil doar astăzi”, „vânzare rapidă” etc.
⭕️furnizează informații despre condițiile de piață, utilizând expresii precum „cel mai mic preț de pe piață”, „singurul produs care poate vindeca infecțiile cu CODVID-19” etc.
⭕️practică prețuri care se situează cu mult peste prețul normal al unor produse similare, invocând faptul că acestea ar împiedica sau ar vindeca infecția cu COVID-19.
🚫În cazul în care găsesc pe platforme online afirmații care nu sunt susținute de dovezi sau care induc în eroare, consumatorii ar trebui să utilizeze instrumentele de raportare furnizate de operatorul platformei pentru a semnala conținutul necorespunzător.
ℹ️Informațiile complete și alte trimiteri aici: . https://bit.ly/AtentConsum

‼️Informați-vă doar din surse oficiale!

  1. Nu există încă păreri pentru acest articol