Anul European al Îmbătrânirii Active și al Solidarității între Generații – lansat în România
Conferința națională de lansare a “Anului European al Îmbătrânirii Active și al Solidarității între Generații” a avut loc la București, în data de 2 martie 2012.
România, la fel ca alte țări europene, traversează un proces de îmbătrânire semnificativă a populației. În anul 2050, se aşteaptă ca piramida demografică a vârstelor să aibă o bază considerabil redusă, datorită creşterii accelerate a numărului de pensionari.
Principala provocare a viitorului o vor constitui cheltuielile publice în domeniul pensiilor şi sănătăţii ca urmare a procesului de îmbătrânire a populaţiei.
Un studiu recent Eurobarometru privind îmbătrânirea activă, publicat în ianuarie 2012, indică faptul că 47% dintre români consideră că țara lor este ”adaptată nevoilor persoanelor în vârstă” (comparativ cu 65% în UE27) şi doar 27% dintre respondenţii din cadrul populaţiei ocupate şi-au manifestat interesul de a continua să lucreze şi după vârsta de pensionare (33% în UE27).
Despre Anul European al îmbătrânirii active şi al solidarităţii între generaţii
2012 este Anul european al îmbătrânirii active şi al solidarităţii între generaţii. Este o ocazie pentru noi toţi de a reflecta asupra faptului că speranţa de viaţă a cetăţenilor europeni este în continuă creştere şi că, în acelaşi timp, aceştia îmbătrânesc în condiţii bune de sănătate – oportunităţi pe care ar trebui să le valorificăm.
Îmbătrânirea activă le poate permite celor din generaţia „baby boom” şi persoanelor vârstnice de mâine:
- să rămână în câmpul muncii şi să-şi împărtăşească experienţa îndelungată
- să joace în continuare un rol activ în societate
- să ducă o viaţă cât mai sănătoasă şi împlinită.
În plus, într-o societate în care numărul persoanelor vârstnice este în creştere, îmbătrânirea activă este esenţială pentru a menţine solidaritatea dintre generaţii.
Responsabilii politici şi părţile implicate au sarcina de a crea condiţiile favorabile îmbătrânirii active şi asigurării unui mod de viaţă autonom, prin acţiuni în domenii precum ocuparea forţei de muncă, asistenţa medicală, serviciile sociale, învăţarea de-a lungul vieţii, voluntariatul, adaptarea locuinţelor, serviciile IT şi de transport.
Anul european 2012 îşi propune să sublinieze aceste aspecte şi să identifice cea mai bună abordare, în special să încurajeze factorii de decizie şi părţile implicate să stabilească obiective şi să ia măsurile necesare în acest sens. Pentru Anul european 2012, dorim rezultate tangibile, nu doar dezbateri.