Acordul economic și comercial UE – Canada a fost votat de Parlamentul European
Parlamentul European a votat miercuri, 15 februarie, în favoarea Acordului economic și comercial cuprinzător (Comprehensive Economic and Trade Agreement – CETA) dintre UE și Canada, propus de Comisia Europeană, încheind procesul de ratificare al acestui acord la nivelul UE. Acordul ar putea intra în vigoare, cu titlu provizoriu, în luna aprilie.
Cine beneficiază direct de CETA?
Angajații
Pentru anumite categorii profesionale din UE, va fi mai ușor să ofere servicii din sfera contabilității, ingineriei, afacerilor juridice, arhitecturii etc. în Canada. CETA oferă cadrul prin care UE și Canada să recunoască reciproc calificările din aceste profesii. Acordul va ajuta, de asemenea, ca personalul companiilor să se deplaseze temporar pe cealaltă parte a Atlanticului.
Companiile
Simplificarea procedurilor ar facilita o eventuală extindere a firmelor din UE pe piața canadiană. Prin intermediul acordului, Canada deschide ofertele sale guvernamentale pentru întreprinderile din UE mai mult decât cu oricare dintre ceilalți parteneri comerciali. Canada, de asemenea, se angajează să facă procesul de licitație mai transparent prin publicarea tuturor ofertelor sale publice pe un singur site de achiziții publice (accesul la informație este unul dintre cele mai mari obstacole pentru companiile mici în accesarea piețelor de peste mări).
Consumatorii
Deschiderea piețelor menține prețurile scăzute și oferă consumatorilor mai multe opțiuni.
Protecția produselor UE
În general, Europa va fi în măsură să exporte aproape 92% din produsele sale agricole și alimentare în Canada, fără taxe suplimentare. Cu toate acestea, denumirea originară pentru produsele din UE este protejată în temeiul CETA (De exemplu, Magiunul de Prune Topoloveni, produs în România, va fi comercializat sub aceeași denumire pe ambele maluri ale Atlanticului).
Garanții
Toate importurile din Canada trebuie să respecte normele și reglementările UE. CETA nu va reduce sau modifica standardele privind drepturile sociale sau ale consumatorilor UE în domeniul sănătății și siguranței ori mediului. Acordul nu va schimba modul în care UE reglementează siguranța alimentară, inclusiv cu privire la produsele modificate genetic sau interdicția privind carnea de vită tratată cu hormoni.
CETA nu acoperă serviciile publice, astfel încât statele membre vor fi în măsură să mențină monopoluri publice și să continue să decidă ce servicii (alimentare cu apă, sănătate, educație etc.) vor să fie de stat și pe care vor să le comercializeze.
Un nou mecanism de protecție a investitorilor
CETA garantează protejarea investițiilor, consacrând, în același timp, dreptul guvernelor de a legifera în interes public, inclusiv atunci când reglementările afectează o investiție străină. Forma tradițională de soluționare a litigiilor dintre investitori și stat, care există în numeroase acorduri comerciale negociate de statele membre (investor-state dispute settlement – ISDS), a fost înlocuită cu un nou sistem jurisdicțional îmbunătățit în materie de investiții (Investment Court System – ICS).
Aşadar, o nouă instanță multilaterală dedicată investițiilor va fi înfiinţată. Aceasta nu se va baza pe tribunale temporare, va avea judecători profesionişti şi independenţi, numiţi de către UE şi Canada.
Ridicarea vizelor pentru români – care depindea de ratificarea acestui acord – intră în vigoare, parțial, încă de la sfârșitul lunii aprilie. Este vorba despre românii care au mai fost în Canada și au obținut anterior viză. Ei pot intra liber în Canada de la 1 mai. Apoi, de la 1 decembrie, toți românii vor putea călători fără vize în Canada.
De ce este bun Acordul UE-Canada pentru România (conform euractiv.ro)
- oferă posibilitatea cetățenilor români să călătorească fără vize în Canada;
- presupune eliminarea și reducerea taxelor pentru numeroase categorii de bunuri și servicii pe care România le exportă în cantități mari în Canada;
- îmbunătățește și securizează accesul companiilor românești pe piața serviciilor canadiene, a treia cea mai mare piață din afara UE pentru exporturile României de servicii;permite IMM-urilor din România să concureze mai bine cu companiile internaționale mari, mai ales în domeniul comerțului digital;
- facilitează investițiile companiilor canadiene în România;
- facilitează libera circulație a forței de muncă și recunoașterea calificărilor.
Context și etapele următoare
La 30 octombrie, UE și Canada au semnat acordul comercial, iar astăzi, Parlamentul European și-a dat aprobarea. Aceasta pregătește terenul pentru ca CETA să intre în vigoare cu titlu provizoriu, odată ce a fost ratificat și de partea canadiană. CETA va fi implementat integral odată ce parlamentele tuturor statelor membre vor ratifica acordul în conformitate cu propriile cerințe constituționale respective.
Există dovezi clare care arată că acordurile de liber schimb stimulează creșterea economică și ocuparea forței de muncă în Europa. De exemplu, de la intrarea în vigoare, în 2011, a acordului comercial între UE și Coreea de Sud, exporturile UE în Coreea de Sud au crescut cu peste 55 %. Exporturile anumitor produse agricole au crescut cu 70 %, iar vânzările pe piața coreeană a automobilelor produse în UE s-au triplat. Acordul cu Coreea a fost, de asemenea, aplicat cu titlu provizoriu pe durata procesului de ratificare. În medie, fiecare nouă tranșă de exporturi de 1 miliard de euro sprijină 15 000 de locuri de muncă în UE. În Europa, 31 de milioane de locuri de muncă depind de exporturi.
- Fișă informativă: CETA – Un acord comercial care stabilește noi standarde pentru comerțul mondial
- CETA: Noi oportunități pentru companiile UE din Canada
- Pași importanți spre acordul comercial cu Canada