Acord istoric pentru mediu, la Paris

Acord istoric pentru mediu, la ParisUniunea Europeană a jucat un rol-cheie în medierea tratatului istoric de la Paris, unde 195 de țări au convenit asupra unor noi ținte obligatorii în domeniul schimbărilor climatice. Tratatul stabilește limitarea încălzirii globale la cel mult 2°C peste nivelul pre-industrial. Deși angajamentele statelor participante nu sunt suficiente pentru atingerea unui nivel mai ambițios, acestea vor depune toate eforturile pentru a limita creșterea temperaturii la cel mult 1,5°C, ceea ce ar diminua semnificativ riscurile și consecințele schimbărilor climatice.

Președintele Comisiei, Jean-Claude Juncker a declarat: “Astăzi, lumea este unită în lupta împotriva schimbărilor climatice și primește o rază de speranță, o ultimă șansă să predea generațiilor viitoare o planetă mai sănătoasă, societăți mai echitabile și economii mai prospere. Acest acord solid va conduce lumea spre tranziția către energie curată la nivel mondial. Această înțelegere este, de asemenea, un succes pentru Uniunea Europeană. Am fost mult timp lideri mondiali în combaterea schimbărilor climatice și acordul de la Paris reflectă acum ambiția noastră. Doresc să-i mulțumesc negociatorul-șef al UE, comisarul Miguel Arias Cañete, și echipei sale pentru munca lor susținută, pentru că au făcut acest acord realizabil și pentru păstrarea Uniunii Europene ca jucător central pe parcursul negocierilor. Sunt mândru de voi toți.”

Acordul vizionar privind schimbările climatice semnat la Paris weekendul trecut “ar putea fi un punct de cotitură pentru planeta noastră”, a spus Președintele Parlamentului European, Martin Schulz, în deschiderea sesiunii PE. El a salutat acest acord ca fiind “global, inovator și deschizător de drumuri”, dar a subliniat că acesta va trebui pus în practică acum.

Acordul e global, deoarece, pentru prima dată, toate statele s-au angajat să participe la lupta împotriva schimbărilor climatice. Este inovator; deoarece toți participanții au recunoscut nevoia de a păstra creșterea încălzirii globale sub 2°C, sau chiar să o limiteze la 1,5°C. Și deschizător de drumuri, deoarece scopul său este de a asigura ca planeta noastră să fie “neutră din punct de vedere climatic” în a doua jumătate a secolului, adică emisiile de gaze cu efect de seră nu vor depăși capacitatea sa de a absorbi aceste gaze, a spus Președintele PE.

Acordul de la Paris transmite un semnal clar investitorilor, mediului de afaceri și factorilor de decizie că tranziția către producerea de energie din surse regenerabile și renunțarea la combustibilii fosili sunt politici pe termen lung.

 

  1. Nu există încă păreri pentru acest articol