Acces mai bun la bunuri și servicii online

Acces mai bun la bunuri și servicii onlineComisia Europeană a publicat miercuri, 9 decembrie, un nou set de propuneri legislative pentru punerea în practică a Strategiei privind piața unică digitală.

Măsurile își propun eliminarea diferențelor dintre țări în materie contractuală și creșterea încrederii consumatorilor în achizițiile on-line dintr-o altă țară. Companiile nu vor mai trebui să se adapteze la normele naționale de fiecare dată când își încep activitatea într-un nou stat membru, ci vor aplica întotdeauna același set de reguli. Economiile realizate sunt estimate la peste 200.000 de euro pentru accesul în toate statele membre ale Uniunii. În ce privește consumatorii, aceștia vor avea posibilitatea să solicite compensații pentru produsele defectuoase achiziționate sau rambursarea costurilor în cazul în care conținutul digital defectuos nu poate fi remediat.

Propunerile includ și un nou regulament privind portabilitatea transfrontalieră a conținutului digital, precum și un plan pentru modernizarea normelor privind drepturile de proprietate intelectuală. Printr-o portabilitate sporită, toți cei care achiziționează muzică, filme, jocuri sau orice alt conținut digital în propria țară vor putea să le utilizeze de pe teritoriul oricărui stat membru. Odată modernizate, normele privind drepturile de proprietate intelectuală vor permite cercetătorilor un mai bun acces on-line la datele științifice, profesorilor să ofere cursuri pe internet în condiții mai bune, și persoanelor cu dizabilități să aibă acces la mai mult conținut creativ. Măsurile de combatere a pirateriei vor fi, de asemenea, revizuite.

Context

O mai bună protecție a consumatorilor, oportunități sporite de afaceri pentru firmele ce își desfășoară activitatea on-line și posibilitatea de a folosi bunurile digitale achiziționate în propria țară și în timpul călătoriilor în afara ei reprezintă, pe scurt, avantajele măsurilor propuse de Comisia Europeană. Propunerile vin în completarea altor realizări menite să creeze o piață unică digitală: eliminarea tarifelor de roaming până în iunie 2017, consacrarea principiului neutralității internetului în legislația europeană și consolidarea securității cibernetice. De asemenea, Comisia face eforturi pentru a ajunge, până la sfârșitul anului în curs, la un acord cu privire la consolidarea normelor referitoare la protecția datelor.

Detalii:

  1. Nu există încă păreri pentru acest articol