Inițiativa cetățenească europeană
Comisia înregistrează inițiativa intitulată „Housing for All” (Locuințe pentru toți)
Comisia Europeană a decis, în data de 12 martie, să înregistreze o inițiativă cetățenească europeană intitulată „Housing for All”.
Obiectivul inițiativei este de a crea condiții-cadru de natură juridică și financiară mai bune pentru a facilita accesul tuturor persoanelor la 🏠locuințe în Europa🇪🇺.
Organizatorii solicită Comisiei Europene să asigure facilitarea accesului tuturor la locuințe sociale și la prețuri accesibile, neaplicarea criteriilor de la Maastricht în cazul investițiilor publice în locuințe sociale și la prețuri accesibile, un acces mai bun la finanțarea UE pentru dezvoltatorii de locuințe fără scop lucrativ și care utilizează metode durabile, norme sociale, bazate pe concurență, pentru închirierea de locuințe pe termen scurt și elaborarea de statistici privind necesitățile în materie de locuințe în Europa🇪🇺.
În temeiul tratatelor, UE poate adopta acte juridice în acest domeniu, de exemplu în legătură cu normele pieței interne, precum și cu consolidarea coeziunii economice, sociale și teritoriale în Europa. Prin urmare, Comisia Europeană a decis să înregistreze inițiativa. Decizia Comisiei are ca obiect doar admisibilitatea juridică a propunerii. Comisia nu a analizat încă fondul.
Înregistrarea inițiativei va avea loc la 18 martie 2019, după care va urma procesul de colectare a semnăturilor de sprijin de către organizatori, care va dura un an. Dacă după un an se vor aduna un milion de declarații de susținere a inițiativei, din cel puțin șapte state membre diferite, Comisia Europeană va avea la dispoziție trei luni pentru a lua o decizie. Comisia poate decide să dea curs solicitării sau nu și va trebui, în ambele cazuri, să precizeze motivele.
Context
Inițiativele cetățenești europene au fost introduse prin Tratatul de la Lisabona și au fost lansate ca instrumente aflate la dispoziția cetățenilor pentru stabilirea agendei de lucru, în aprilie 2012, odată cu intrarea în vigoare a Regulamentului privind inițiativa cetățenească europeană, care pune în aplicare dispozițiile din tratat. În 2017, ca răspuns la discursul președintelui Juncker privind starea Uniunii, Comisia Europeană a prezentat propuneri de reformă a Inițiativei cetățenești europene, pentru a o face și mai ușor de utilizat. În decembrie 2018, Parlamentul European și Consiliul au ajuns la un acord politic cu privire la reformă, deschizând calea pentru aplicarea normelor revizuite începând cu 1 ianuarie 2020.
După înregistrarea sa oficială, o inițiativă cetățenească📜 europeană permite unui milion de cetățeni din cel puțin un sfert din statele membre ale UE să invite Comisia Europeană să propună un act juridic în domeniile în care Comisia are această competență.
Condițiile de admisibilitate sunt următoarele: acțiunea propusă nu trebuie să se afle în mod vădit în afara sferei competențelor Comisiei de a prezenta o propunere de act juridic, nu trebuie să fie în mod vădit abuzivă, neserioasă sau ofensatoare și nu trebuie să fie în mod vădit contrară valorilor Uniunii.
Informații suplimentare: http://bit.ly/initiativaHousingForAll